Linkovi

Nigerija potvrdila: 110 devojaka nestalo nakon napada Boko haram


Arhiva - Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari.
Arhiva - Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari.

Nigerijska vlada potvrdila je u nedelju da je 110 devojaka nestalo nakon napada Boko haram u severoistočnom gradu, nakon nekoliko dana neoglašavanja zvaničnika.

Ministarstvo za informisanje saopštilo je da se devojke iz vladinog Tehničko-naučnog koledža u Dapči, država Jobe, nisu pojavile na popisu nakon napada na njihovu školu u ponedeljak, za koji se sumnjiče militanti Boko harama.

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari rekao je u nedelju da je još jedan avion poslat kao pojačanje trupama koje su pethodno raspoređene na tom prostoru za potragu za nestalim devojkama.

Teško naružani borci u kamionima napali su grad Dapči kasno u ponedeljak, raspitujući se, prema izveštajima, striktno za devojačku školu.

Vlasti su u prvo vreme negirale da je bilo koja devojka kidnapovana, sugerišući umesto toga da se kriju u žbunju nakon napada.

Boko haram, čije ume u bukvalnom prevodu znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno", proglasio je savezništvo sa Islamskom državom 2015. i započeo brojne napade na škole. Ta milicija užasnula je svet kad je otela 276 devojaka iz internata u Čiboku pre gotovo četiri godine.

XS
SM
MD
LG