Linkovi

TikTok tužio Ameriku zbog moguće zabrane


ARHIVA - Logo aplikacije TikTok (Foto: AP/Michael Dwyer)
ARHIVA - Logo aplikacije TikTok (Foto: AP/Michael Dwyer)

Aplikacija TikTok i njen kineski vlasnik BajtDens tužili su Sjedinjene Države zbog zakona koji predviđa zabranu popularne platforme ako ne bude prodata drugoj kompaniji.

Tužba, podnijeta u utorak, mogla bi da pokrene dugu pravnu bitku oko budućnosti TikToka u Americi. Kompanija u čijem je vlasništvu TikTok tvrdi da je zakon, koji je američki predsjednik Džo Bajden potpisao u okviru većeg paketa strane pomoći, toliko neustavan da ga njegovi sponzori predstavljaju kao regulisanje vlasništva nad aplikacijom a ne kao zabranu.

Kongres je preduzeo korak bez presedana da izričito izdvoji i zabrani TikTok: dinamični onlajn forum za zaštitu govora i izražavanja koji koristi 170 miliona Amerikanaca da snimaju, dijele i pregledaju video snimke na internetu. Prvi put u istoriji, Kongres je usvojio zakon koji jednu platformu podvrgava trajnoj, nacionalnoj zabrani i zabranjuje svim Amerikncima da učestvuju u jedinstvenoj onlajn zajednici sa više od milijardu ljudi širom svijeta", naveo je BajtDens u tužbi.

Zakonom se od kineske kompanije traži da proda TikTok u roku od devet mjeseci. Ako je proces prodaje u toku, imaće još tri mjeseca da ga privede kraju. BajtDens je saopštio da ne planira da proda aplikaciju. Takođe, da bi to uradili, moraju da dobiju odobrenje zvaničnog Pekinga koji se prethodno protivio prinudnoj prodaji TikToka i signalizirao nedavno da je to i dalje slučaj.

TikTok i BajtDens u tužbi navode da im nije dat izbor i da prodaja koja se traži zakonom "jednostavno nije moguća, ni komercijalno, tehnološki ili pravno".

Prema zakonu, TikTok bi morao da bude zatvoren do 19. januara naredne godine, navodi se u tužbi u kojoj se ističe da bi aplikaciju trebalo da štiti prvi amandman američkog Ustava koji garantuje slobodu govora. Od suda traže da presudi da se zakonom krši Ustav, što bi spriječilo sekretara za pravosuđe Merika Garlanda da ga primjenjuje.

Bitka oko TikToka vodi se u trenutku kada se između Amerike i Kine intenzivira strateško rivalstvo, naročito u oblastima kao što su savremene tehnologije i bezbjednost podataka, koje se smatraju ključnim za ekonomiju i nacionalnu bezbjednost dvije zemlje.

Članovi Kongresa iz obje stranke, kao i administracija i službe za sprovođenje zakona, izražavaju zabrinutost da bi kineske vlasti mogle da primoraju BajtDens da preda podatke o američkim korisnicima ili da utiče na javno mnjenje manipulisanjem algoritama koji se koriste na platformi. Neki ukazuju na istraživanje Univerziteta Ratgers da se sadržaj na TikToku reguliše u zavisnosti od toga koliko je usklađen sa interesima kineske vlade, što aplikacija demantuje.

Protivnici zakona tvrde da kineske vlasti - ili bilo koja druga strana koja ima loše namjere - može lako da dobije informacije o Amerikancima na druge načine, uključujući i preko kompanija koje prodaju lične informacije. Ističu i da američka vlada nije javno iznijela dokaze da TikTok prosleđuje kineskim vlasitma informacije o američkim korisnicima ili da mijenja algoritme u korist Kine. Smatraju i da bi pokušajima da se zabrani aplikacija mogla da se krše prava na slobodu govora u SAD.

Džamil Džafer, izvršni direktor Najt Instituta za prvi amandman pri Univerzitetu Kolumbija, očekuje da tužba TikToka protiv zabrane bude uspješna.

"Prvi amandman znači da vlada ne može Amerikancima da ograniči pristup idejama, informacijama ili stranim medijima bez dobrog razloga - a tog razloga ovdje nema", rekao je Džafer.

XS
SM
MD
LG