Linkovi

Njujork zabranjuje TikTok na službenim telefonima


Američka zastava i logo TikToka (Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić)
Američka zastava i logo TikToka (Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvić)

Njujork je naredio svim zaposlenima u gradskim službama koji imaju službeni telefon da sa njega obrišu TikTok aplikaciju, čime se pridružio federalnoj vladi i više od polovini saveznih država u zabrani ove aplikacije u kineskom vlasništvu na vladinim uređajima.

"I dok su društvene mreže odlične za povezivanje Njujorčana među sobom i sa gradom, moramo da budemo sigurni da koristimo ove platforme na bezbedan način", rekao je Džona Elon, portparol gradonačelnika Erika Adamsa. On je dodao da su najviši bezbednosni zvaničnici Njujorka ocenili da je TikTok pretnja za gradske tehničke mreže i naredili da se aplikacija ukloni sa službenih telefona u roku od 30 dana.

Federalna vlada je naredila uklanjanje aplikacije sa službenih telefona ranije tokom godine, zbog bojazni da bi BajtDens, firma u čijem je vlasništvu TikTok, mogla da daje podatke kineskoj vladi. Više od pola američkih saveznih država je uvelo slične zabrane. Savezna država Njujork je zabranila upotrebu TikToka na vladinim telefonima još 2020, samo sa nekim izuzecima za promotivne potrebe.

Zvaničnici TikToka naveli su da su strahovi oko bezbednosnih rizika neosnovani. Agencija AP zatražila je komentar na najnoviju zabranu u Njujorku, ali portparol TikToka nije još odgovorio.

XS
SM
MD
LG