Linkovi

"Drugi susret" - priča o prijateljstvu i pomirenju


Susret Dejla Zelka (desno) i Zoltana Danija 12 godina pošto je jedinica kojom je komandovao Dani oborila F-117 kojim je upravljao Zelko
Susret Dejla Zelka (desno) i Zoltana Danija 12 godina pošto je jedinica kojom je komandovao Dani oborila F-117 kojim je upravljao Zelko

Posle filmova "21-vi sekund", "Dug put kroz balkansku istoriju" ili "Kosovskog dnevnika" reditelj Željko Mirković priprema novi dokumentarni film "Drugi susret" u kome se 12 godina nakon bombardovanja sreću oboreni američki pilot i komandir jedinice koja je srušila nevidljivi F-117.

27. mart 1999. godine ostaće verovatno upamćen kao dan kada je prvi, i jedini put do sada oboren F-117, nevidljivi avion američkog ratnog vazduhoplovstva. I dok su ove nedelje srpski ministar odbrane i predstavnici Vojske Srbije uz prigodnu tortu obeležavali 13. godišnjicu obaranja “nevidljivog” u ataru sremskog sela Buđanovci, Željko Mirković pokušava da na jedan drugi način osvetli taj događaj.

Kao reditelj do sada zapaženih dokumentarnih filmova, Željko polako privodi kraju najnoviji film – Drugi susret, koji kroz ličnu priču dva čoveka – američkog pilota i komandanta jedinice koja je oborila F-117, govori o ratu i miru.

"Ovo nije priča o obaranju aviona ili o tim tehničkim detaljima. Priča prevazilazi nacionalne i internacionalne okvire, to je jedna globalna priča o pomirenju i ljudska priča o dvojici vojnika koji sada imaju drugu šansu da pošalju snažnu poruku mira. Jer, bez koraka napred vi ćete večito biti zarobljeni u nekoj prošlosti", kaže Mirković.

U glavnim ulogama su Dejl Zelko, bivši američki pilot oborenog F-117 i Zoltan Dani, bivši pukovnik Vojske Srbije, komandant jedinice PVO. Obojica su u međuvremenu napustili vojsku, a njihov drugi susret dogodio se prošle godine, 12 godina nakon onog prvog, ratnog susreta. U Zoltanovoj pekari u Skorenovcu, dogodio se kako kaže Željko, vrlo spontan i vrlo emotivan susret dva bivša vojnika.

"Oni su se sreli posle 12 godina i jedan i drugi su poželeli da tim svojim drugim susretom, sa tom drugom šansom – jer dobili su drugu šansu da sada pošalju drugu poruku, jednu poruku mira i pomirenja. Tako da je u tom zagrljaju koji se vidi u filmu je zapravo kulminirala ta neka pozitivna emocija", priča Mirković.

Tokom snimanja filma Zoltan i Dejl su vodili video dnevnik – što se pretvorilo u dragocenu građu filma, a u priču su se uključile i njihove supruge – Irena i Lorin:

"Po dolasku u Srbiju Dejl je doneo poklon – prekrivač koji je njegova supruga uradila za Zoltanovu ženu Irenu, koji ima jedan simboličan naslov “Mnogo puteva različitih vode ka prijateljstvu”. Dok je čitao poruku koja je poslala Lorin, Ireni su krenule suze jer se setila svih onih momenata koje je ona provodila čekajući Zoltana da se vrati kući".

Reditelj Željko Mirković
Reditelj Željko Mirković

Film će po Željkovim procenama biti gotov u septembru, i tada će, kao i raniji filmovi krenuti u redovan put po festivalima širom sveta i emitovanje na mnogobrojnim stanicama. Ipak, sa Drugim susretom Željko ima i veće ambicije:

"Postoji sada jedno interesovanje od američkih distributera, koji u ovoj fazi vide da film ima potencijala možda i za Oskara za dokumentarni film. Videćemo u toku leta kakva će biti strategija u tom pravcu", priča reditelj.

Kao što su Dejl Zelko i Zoltan Dani dobili drugu šansu, Željko veruje da je i Srbija dobila još jednu priliku da se svetu prikaže kao moderna država koja je spremna da danas sarađuje sa svim onim zemljama sa kojima to nije mogla u prošlosti.

Ceo trejler za film "The Second Meeting" možete pogledati na You Tube-u.

XS
SM
MD
LG