Linkovi

Postignut okvirni sporazum o finansiranju vlade, detalji nepoznati


Poruka na vratima senatskog Odbora za izdvajanja na Kapitol hilu, dok pregovarči iz obe stranke iz Predstavničkog doma i Senata pokušavaju da postignu kompromis u vezi sa bezbednošću na granici, i izbegnu zatvaranje vlade (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Nekoliko kongresnih pregovarača iz obe stranke postiglo je principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbegavanju još jednog zatvaranja vlade na kraju ove nedelje.

Niko od pregovarača nije želeo da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zaida duž južne američlke granice.

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu bezbednost - značajno manje nego što je Tramp izjavio da želi za zid.

Bela kuća i zakonodavci imaju rok do petka, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbegnu novo delimično zatvaranje. Poslednje delimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je pre manje od tri nedelje - 25. januara.

Predsednik Donald Tramp tokom govora na skupu u El Pasu, u Teksasu
Predsednik Donald Tramp tokom govora na skupu u El Pasu, u Teksasu

U međuvremenu, predsednik Donald Tramp je u ponedeljak uveče govorio na skupu u El Pasu, u saveznoj državi Teksas, u kojem se usredsredio na zid, za koji je rekao da će sprečiti ljude da ilegalno ulaze u SAD iz Meksika.

Bivši demokratski kongresmen iz tog grada na granici Beto O'Rurk, koji razmatra moguću kanidaturu za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2020. predvodio je šetnju u znak protesta Trampovom zahtevu o izgradnji zida.

Vršilac duđnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni izjavio je za NBC Njuz da novo zatvaranje vlade "apsoilutno ne može" da se isključi.

"Predsednik zaista veruje da imamo krizu nacionalne bezbednosti i humanitarnu krizu na granici i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što mu zakon dozvoljava da osigura tu granicu", rekao je Malvejni.

Žena hoda po plaži pored graničnog zida sa bodljikavom žicom na vrhu, u Tihuani, u Meksiku
Žena hoda po plaži pored graničnog zida sa bodljikavom žicom na vrhu, u Tihuani, u Meksiku

On je dodao da ukoliko Tramp ne bude dobio novca koliko želi, najverovatnije će reći, "Pronaći ću novac na drugom mestu", tako što će upotrebiti neka druga sredstva iz budžeta, što je potez na koji će demokrate sigurno reagovati pravnim izazovima.

Tramp nije javno rekao koliko bi novca prihvatio kao kompromis za izgradnju barijere duž relativno malopg dela ogromne američko-meskičke granice, koja se proteže čitavih 3.200 kilometara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG