Linkovi

Globalne temperature oborile rekord treći put ove nedelje


Stanovnici Bagdada rashlađuju dijete zbog talasa vrućina (Foto: AP/Hadi Mizban)
Stanovnici Bagdada rashlađuju dijete zbog talasa vrućina (Foto: AP/Hadi Mizban)

U svijetu je u četvrtak bio najtopliji dan ikada, čime su oboreni prethodni rekordi postavljeni u ponedeljak i utorak, dok globalna temperatura nastavlja da raste, pokazuju podaci Američkih nacionalnih centara za prognozu životne sredine.

Globalna prosječna temperatura dostigla je 17,23 stepena Celzijusa u četvrtak, saopšteno je iz te službe američke vlade. Da je u čevrtak oboren rekord po najvišoj prosječnoj temperaturi, pokazali su i podaci Univerziteta Mejn, koji u svojoj analizi koristi satelistke informacije i kompjuterske simulacije.

Analiza američkog univerziteta pokazuje da je u utorak i srijedu prosječna temperatura bila 17,18 stepeni što je u tom trenutku bio rekord.

Talasi vrućina zahvatili su brojne regione, uključujući i Sjedinjene Države. U djelovima Kine izmjereno je više od 43 stepena Celzijusa. Neuobičajeno toplo bilo je i na Antarktiku, gdje su temperature ove nedelje bile i do 4,5 stepena izad normalnih.

Radnici rashlađuju životinje u zoološkom vrtu u Dalasu, Teksasu (Foto: AP/LM Otero)
Radnici rashlađuju životinje u zoološkom vrtu u Dalasu, Teksasu (Foto: AP/LM Otero)

Temperature su ove nedelje rasle i u Evropi. U Njemačkoj se prognozira 37 stepeni Celzijusa, a ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje za ranjive kategorije stanovništava.

Služba Evropske unije za klimatske promjene Kopernik u četvrtak je saopštila da je jun bio najtopliji mjesec ikada i da je velikom razlikom oboren rekord iz 2019. godine.

"Ti rekordi su predvidljiva posljedica kratkoročnog rasta temperatura zbog El Ninja uz dugoročni trend globalnog zagrijavanja zbog ljudske emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte", tvitovao je Robert Rod, vodeći naučnik za klimu u neprofitnoj organizaciji "Berkeley Earth".

Nakon što je prethodni rekord iz avgusta 2016. godine oboren u ponedeljak, nekoliko naučnika predvidjelo je još više najtoplijih dana ove godine.

"Očekujte mnogo više najtoplijih dana u budućnosti", saopštio je Salemul Hak, direktor Međunarodnog centra za klimatske promjene i razvoj u Bangladešu.

XS
SM
MD
LG