Linkovi

Naučnici EU: Jun najtopliji mjesec ikada


Stanovnici Bagdada rashlađuju se tokom talasa vrućina (Foto: AP/Hadi Mizban)

Prošli jun je bio najtopliji ikada zabilježen, sa neuobičajeno visokim temperaturama i na kopnu i moru, saopštila je u četvrtak Služba Evropske unije za klimatske promjene Kopernik.

Prošlog mjeseca je oboren prethodni rekord za jun - dostignut 2019. godine - značajnom razlikom, saopšteno je iz službe.

Globalno, temperatura u junu je bila nešto više od 0,5 stepeni iznad prosječne za isti mjesec u periodu od 1991. do 2020. godine. Zbog klimatskih promjena, globalne temperature obaraju rekorde. Na temperature utiču i kratkoročni vremenski fenomeni.

Temperature iznad prosjeka izmjerene su u brojnim zemljama, među kojima su Indija, Iran i Kanada, dok je u ekstremnim vrućinama prošlog mjeseca u Meksiku stradalo više od 100 osoba. U Pekingu je u junu zabilježen najtopliji dan ikada.

Naučnici navode da su klimatske promjene uz vremenski fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinu istoočnog i centralnog Pacifičkog okeana, doveli do rekordnih temperatura.

"Ovaj rekord nije iznenađenje i ukazuje na zabrinjavajući tempo klimatskih promjena. Kako se narednih mjeseci bude razvijao fenomen El Ninjo, za očekivati je da se obori više rekorda kada je riječ o globalnim temperaturama", kaže Juri Rogelj, profesor za klimu na Institutu Grantam pri Kraljevskom koledžu u Londonu.

U utorak je u svijetu bio najtopliji dan ikada, čime je oboren rekord postavljen dan ranije, prema podacima službe EU, dok su talasi vrućina zabilježeni u Sjevernoj Africi, Kini i drugim regionima.

Globalne temperature mora takođe su oborile rekorde u junu, sa ekstremnim vrućinama oko Republike Irske, Velike Britanije i Baltičkog mora.

Nivo santi leda na Antarktiku u junu je pao na najniži za mjesec, na 17 odsto ispod prosjeka, saopštili su naučnici EU.

XS
SM
MD
LG