Linkovi

Više od 100 miliona Amerikanaca ugroženo zbog dima od kanadskih požara


Pitsburg u magli zbog požara u Kanadi (Foto: REUTERS/Quinn Glabicki)
Pitsburg u magli zbog požara u Kanadi (Foto: REUTERS/Quinn Glabicki)

Gotovo trećina Amerikanaca živi u oblastima u kojima je u četvrtak loš kvalitet vazduha, dok dim od požara u Kanadi prekriva srednji zapad i istok SAD i izaziva nezdrave, i u nekim mjestima, opasne uslove.

Upozorenja na loš kvalitet vazduha su na snazi za velike djelove Amerike, od Viskonsina i sjevernog Ilinoisa do Mičigena, Ohaja, Njujorka i istočne obale, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Od više od 100 miliona Amerikanaca zatraženo je da ograniče aktivnosti na otvorenom i da nose masku ako pate od plućnih ili respiratornih bolesti. Djeci i starijima se savjetuje da smanje ili izbjegavaju veće aktivnosti.

Vašington u magli uoči zore (Foto: AP/J. David Ake)
Vašington u magli uoči zore (Foto: AP/J. David Ake)

U velikim američkim gradovima kao što su Njujork, Čikago i Filadelfija i u prestonici Vašington ponovo se vidi izmaglica, i osjeća se miris dima.

"Preduzimajte mjere predostrožnosti u četvrtak. Ako imate zdravstvene probleme, uključujući respiratorne kao što je astma, provodite manje vremena napolje", tvitovao je gradonačlenik Njujorka Erik Adams.

Čikago je u četvrtak ujutro, treći dan zaredom, bio u izmaglici. Kvalitet vazduha u trećem po veličini američkom gradu bio je nezdrav i najgori od bilo kojeg velikog grada na planeti, prema podacima vebsajta koji prati zagađenje "IQAir.com".

"Kvalite vazduha u Čikagu je užasan, zbog njega imam užasnu migrenu. Danas sam bolje zbog prečišćivača vazduha", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Upozorenja na loš kvalitet vazduha izdata su zbog dima od šumskih požara koji gore u Kanadi, suočenoj sa najgorom sezonom požara u istoriji.

Već je izgorelo područje od 8 miliona hektara. U srijedu je gorjelo 477 požara, od kojih polovina još nije pod kontrolom, od Pacifika do obala Atlantskog okeana.

Dok se srednji zapad i istok Amerike suočava sa zagađenjem, na jugu je talas vrućina za koji se očekuje da će trajati do vikenda.

U nekim mjestima je osjećaj kao da je 46 stepeni Celzijusa - zbog kombinacije visokih temperatura i vlažnosti vazduha. Stanovnicima je savjetovano da ne izlaze iz rashlađenih prostorija i da piju puno tečnosti.

Loše vremenske prilike celog leta u Americi

Meteorolozi najavljuju da je jedina pauza od smrada dima koja se može očekivati, dolazak vreline i vlage sa juga, koja je već odnela živote. Onda će sa severa ponovo na isrok i srednji zapad stići dim.

Toplo i suvo vreme u Kanadi, nizak vazdušni pritisak, a i situacija i kojoj severni vetar donosi dim, a južni vrelinu, doveli su do situacije koju je šef meteorološkog centa Greg Karbin opisao rečima: "Dim ili vrućina, izaberi svoj otrov. Vremenke prilike neće biti prijatne”

XS
SM
MD
LG