Linkovi

Mladić iz Teksasa ubio devojku zato što je izvršila abortus


ARHIVA: Ženska klinika u Fort Vortu u Teksasu 30. juna 2015. (Foto: AP/LM Otero)

Mladić koji nije želeo da mu devojka izvrši abortus upucao ju je tokom svađe na parkingu u Dalasu, saopštila je policija. Mladić je uhapšen pod optužbom za ubistvo.

Teksas je u septembru 2021. zabranio abortuse posle šeste nedelje trudnoće. Međutim, skoro svi abortusi osim u slučajevima da je život majke ugrožen su obustavljeni u toj državi nakon što je Vrhovni sud, prošlog leta, poništio presudu u slučaju Rou protiv Vejda kojom je abortus bio legalizovan na nivou cele Amerike.

Prošle srede, 26-godišnja Gabrijela Gonzales imala je raspravu sa svojim momkom, 22-godišnjim Haroldom Tompsonom, koji ju je rukama stegao oko vrata, navodi se u nalogu za hapšenje. Prethodne večeri ona se vratila iz Kolorada, gde je otišla da izvrši abortus.

“Veruje se da je osumnjičeni bio otac deteta, i nije želeo da Gonzales abortira", dodaje se u nalogu.

Na video snimku kamera na parkingu, vidi se kako se Gonzales oslobodila njegovog stiska i nastavili su da hodaju. Tompson je zatim izvadio pištolj i pucao devojci u glavu. Ona je pala na zemlju a on ispaljuje više metaka u nju i beži, navodi policija.

Tompson je uhapšen u sredu, kasnije tokom dana, i drži se u zatvoru okruga Dalas bez prava na kauciju.

Sestra Gabrijele Gonzales bila je na licu mesta i čula je pucnjavu, navodi policija. Druga žena videla je kako Tompson pokušava da guši Gonzales ali nije mogla da pozove policiju jer nije imala svoj mobilni telefon.

U vreme pucnjave, Tompson je već bio otpužen za porodično nasilje - nakon što ga je devojka optužila da je pokušao da je udavi. U toj tužbi iz marta Gabrijela Gonzales se ne pominje po imenu kao žrtva napada, ali se njeno ime pominje u sudskim dokumentima iz maja. Ona je rekla policiji da ju je Tompson "više puta pretukao tokom veze". Osumnjičeni je u to vreme rekao policiji da je njegova devojka trudna.

Žena koja ga je optužila za nasilje je više puta ponovila da se "plaši osumnjičenog zato što je pretio njenoj porodici i njenoj deci", piše u policijskom nalogu za hapšenje iz marta. Gonzales je imala decu iz prethodne veze, a Tompson je bio ljubomoran i na njenog bivšeg momka, preneo je Nacionalni javni radio (NPR).

XS
SM
MD
LG