Linkovi

Da li su Floridi potrebne posebne kutije za ostavljanje neželjenih beba?


Kutije za ostavljanje neželjene dete da Floridi (Foto: AP/Michael Conroy, arhiva)
Kutije za ostavljanje neželjene dete da Floridi (Foto: AP/Michael Conroy, arhiva)

FORT LODERDEJL — "Sigurne kutije za bebe" i "Sigurna skrovišta za novorođenčad" su dve humanitarne organizacije sličnih imena sa sličnim ciljem: da pomognu majkama koje nisu u mogućnosti da zadrže bebe da svoju neželjenu decu predaju na sigurno mesto, umesto da ih bace u kontejner ili pored puta.

Ali borba između ove dve organizacije jača u Senatu Floride. Postojeći zakon u ovoj saveznoj državi, koji je podržala i promovisala organizacija "Sigurna skrovišta" sa sedištem u Majamiju, dopušta roditeljima da predaju bebe vatrogascima i medicinskom osoblju i da tom prilikom ne moraju da se predstave. Novi zakon koji podržavaju "Sigurne kutije za bebe" sa sedištem u Indijani, predviđa da vatrogasne stanice i bolnice instaliraju kutije sa odvodima za vazduh i otporne na vremenske uslove, tako da roditelji mogu samo da ostave bebe bez kontakta sa zaposlenima stanice ili medicinskim osobljem.

Kutija za bebe (Foto: AP/Michael Conroy)
Kutija za bebe (Foto: AP/Michael Conroy)

Ovaj zakon dobio je jednoglasnu podršku u Predstavničkom domu Floride, ali ga čeka teška bitka u Senatu, o čemu će se možda već ove nedelje raspravljati. Oni koji su protiv smatraju da takve kutije mogu da koštaju, da su nepotrebne, potencijalno opasne za bebe, majke, vatrogasne i medicinske radnike. Strane se međusobno optužuju da iza svega stoji finansijski interes.

Borba dobija i više pažnje pošto se očekuje da guverner Floride Ron DeSantis i njegova republikanska većina uskoro zabrane abortuse obavljene nakon duže od šest nedelja od začeća, smanjujući sadašnji limit od 15 nedelja.

Slične kutije za ostavljanje beba su skoro dozvoljene u Kanzasu, Montani i Misisipiju, očekuje se samo da potpišu guverneri tih saveznih država. Zakonodavstvo Zapadne Virdžinije takođe razmatra sličan zakon. Kutije postoje u devet saveznih država, uglavnom srednjeg zapada i juga, najviše ih je u Indijani, Arkanzasu i u Kentakiju. Oko 145 takvih kutija je instalirano 2016, kada je predato 45 novorođenčadi kroz jednu, navode u organizaciji "Sigurne kutije za bebe".

Samo jedna beba je ostavljena u jedinoj kutiji na Floridi, koja je postavljena pre dve godine na glavnoj vatrogasnoj stanici bez dozvole države. Kutije se otvaraju sa spoljne strane zgrade, tako da roditelji mogu da ostave bebu u kolevci kao i torbu sa instrukcijama i zdravstvenim savetima. Vrata se potom zaključaju automatski, a agencija dobija elektronsko obaveštenje. "Sigurne kutije za bebe" navode da je prosečno vreme čekanja 2 minute.

"Davati ženana opciju da budu skroz anonimne je opcija. Zašto žele da im se oduzme ta opcija?", kaže osnivačica grupe, vatrogasac Monika Kelsi, koja je bila napuštena kao novodođenče i oštro je protiv abortusa. Ona optužuje "Sigurna skrovišta za novorođenčad" da se boje da će da izgube donacije kada se postave kutije, što druga grupa demantuje.

Poslanica republikanaca Dženifer Kanadi, koja podržava zakon, odbila je zahtev za intervju. U izjavi je navela da bi njen predlog zakona bio "važan naredni korak da se obezbede opcije da se sačuvaju i zaštite životi u svakoj fazi".

Džoel Gordon, portparol "Sigurnog skrovišta za novorođenčad" i zamenik šefa vatrogasne stanice na periferiji Fort Loderdejla, smatra da Kelsi verovatno profitira od kutija, što ona demantuje. Njena grupa ima kontroverzne ocene kod organizacija koje nadziru rad dobrotvornih društava. Gordon je takođe naveo da se predlagači zakona protive svim amandanima za koje on smatra da će učiniti kutije bezbednijim i program efikasnijim. "Sigurno skrovište" inače obučava vatrogasnu službu i medicinsko osoblje kako da primenjuju novi zakon.

Liderka demokrata u Senatu Loren Buk, koja se protivi zakonu, rekla je:"Možemo da uradimo više od ostavljanja beba u kutije. Zakon koji je na snazi trenutno funkcioniše".

Florida je 2000. godina postala prva savezna država koja je dozvolila da se deca anonimno predaju na usvojenje bolnicama i vatrogasnim stanicama. Pod tim zakonom, roditelji mogu da predaju novorođenče ne starije od 7 dana, bez dodatnih pitanja, uz uslov da nema dokaza zlostavljanja i zanemarivanja. Od kada je na snazi, legalno je predato 370 beba, kaže Gordon.

Novi zakon bi dozvolio, ali ne i zahtevao da vatrogasne stanice i bolnice nabave kutije od Kelsijine organizacije. Koštaju oko 16 hiljada dolara i godišnje održavanje je oko 300, što sve ide u njenu organizaciju. Insaliranje i održavanje ponekad mogu da plate donatori, dodaje Kelsi.

"Zar bebe na Floridi ne vrede toliko da ih ne sačuvamo u tim kutijama? Mislim da vrede", navela je ona.

Gordon kaže da je samo pet beba na Floridi ilegalno napušteno od 2018, a da je poslednjih godina taj broj - nula. On dodaje da kutije koje Kelsi predviđa ne odgovaraju standardima bezbednosti, jer će omogućiti onima koji su zlostavljali dete ili ga kidnapovali ili trgovali decom, da izbegnu pravdu. Gordon i Buk takođe navode da kutije pružaju priliku teoristima da ubace bombu ili otrov i tako ugroze živote vatrogasaca i bolničara, za šta Kelsi kaže da se nikad nije desilo.

XS
SM
MD
LG