Linkovi

Tači pisao Trampu: Spreman sam na kompromis zbog sporazuma sa Srbijom


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači pisao je predsedniku SAD Donaldu Trampu i u pismu naveo da je "kao predsednik spreman na kompromis kako bi se postigao sporazum sa Srbijom" u kojem će se Srbija i Kosovo međusobno priznati i Priština dobiti stolicu u UN.

Tači je napisao i da će apelovati i na druge na Kosovu da poslušaju Trampov savet iz prethodnog pisma - da u pregovorima budu jedinstveni i da se uzdrže od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma.

Pismo Donaldu Trampu objavljeno je na sajtu kosovskog predsednika i na njegovoj Fejsbuk stranici.

Tači je napisao da je saglasan sa Trampom u tome da je "rešavanje dugogodišnjih problema između Kosova i Srbije na dohvat ruke".

"Dozvolite mi da vas uverim da sam kao predsednik Kosova spreman da pravim kompromise neophodne da se postigne sveobuhvatni i balansirani sporazum sa Srbijom koji bi doneo mir u regionu", napisao je Tači.

On naglašava i da sporazum neće biti kratkoročne prirode, već „trajni sporazum kojim će se obe strane odreći konflikta i zahvaljujući kojem će Kosovo postati članica UN“.

Predsednik Kosova zahvaljuje SAD na „velikodušnom predlogu“ da "postizanje sporazuma bude proslavljeno u Beloj kući gde „se zajedno stvaraju mir i istorija“.

Hašim Tači je pozvao američkog predsednika da poseti Kosovo, a isti poziv uputio je pre nekoliko dana i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

XS
SM
MD
LG