Linkovi

Marko Đurić: Vučićeva poseta KiM biće najobimnija i najsadržajnija


Marko Đurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.
Marko Đurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Po broju lokacija koje će obići na severu Kosova i delovima južno od Ibra, biće to najobimnija poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, a po broju ljudi sa kojima će razgovarati i temama biće najsadržajnija, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, govoreći o predstojećoj poseti Vučića 8. i 9. septembra Kosovu.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je Vučićev da se vidi sa što više Srba na Kosovu, da u razgovoru sa njima vidi kako žive, ali i da im pruži podršku i državnog rukovodstva i cele Srbije:

"Predsednik će u toku svog boravka na Kosovu i Metohiji razgovarati i sa ljudima iz zdravstva, i sa ljudima iz prosvete, i sa ljudima iz privrede, i sa stanovnicima, meštanima različitih srpskih varošica i naselja širom KiM. I na centralnom skupu u Kosovskoj Mitrovici izneće neke od najznačajnijih stavova po pitanju odnosa Srbije prema KiM, i vizije i viđenja rešavanja ovog pitanja", objasnio je Đurić.

Đurić je rekao i da je pesimista po pitanju pronalaženja rešenja za Kosovo, s obzirom na svakodnevnu kampanju pretnji iz vladajućih struktura u Prištini i utrkivanje ko će da zauzme oštriji stav prema mogućnosti pronalaženja kompromisnog rešenja.

On je zamerio i međunarodnoj zajednici na blagom stavu prema izjavama koje dolaze iz Prištine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom današnjeg razgovora sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom poručio da Srbija neće prihvatiti rešenje za Kosovo koje bi bilo ponižavajuće za državu i narod.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji, Denisom Kifom, u Beogradu, 31. avgusta 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji, Denisom Kifom, u Beogradu, 31. avgusta 2018.

Vučić je istakao potrebu postizanja trajnog i pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju, ali koje ne bi bilo suprotstavljeno državnim i nacionalnim interesima Srbije, dok je Kif je istakao da je Samit u Londonu pokazao da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, kao i da deli ciljeve o postizanju trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG