Linkovi

Anan razgovarao sa Asadom


Izaslanik UN Kofi Anan tokom današnjeg razgovora u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom
Izaslanik UN Kofi Anan tokom današnjeg razgovora u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom

Anan pozvao Asada da preduzme „odvažne korake sada, a ne sutra“ i primeni mirovni plan UN

Dok broj ubijenih raste a zapadne zemlje proteruju sirijske diplomate, međunarodni mirovni izaslanik Kofi Anan poziva sirijskog predsednika Bašara al-Asada da preduzme „odvažne korake sada, a ne sutra“ i primeni mirovni plan Ujedinjenih nacija.

Izaslanik UN rekao je danas novinarima u Damasku da je preneo sirijskom predsedniku zabrinutost međunarodne zajednice zbog krvoprolića u Siriji, uključujući masakr više od stotinu muškaraca, žena i dece, 25. maja u Huli. On je rekao da je i sirijski predsednik osudio ta ubistva.

Kancelarija UNHCRa u Ženevi saopštila je danas da su posmatrači ustanovili da je manje od 20 žrtava u Huli pogunulo od artiljerijske i tenkovske vatre. Kancelarija kaže da su očevici rekli posmatračima da je većina ostalih žrtava ubijena u svojim domovima, tokom dva talasa nasumičnih pogubljenja koja su sproveli pripadnici paravojske lojalne sirijskoj vladi.

Šef mirovnih akcija UN Erv Ladsus rekao je danas novinarima u Njujorku da upotreba teškog naoružanja za ubistvo nekih od žrtava jasno stavlja teret odgovornosti na sirijsku vladu.

U odgovoru na taj masakr najmanje devet zemalja proteralo je sirijske diplomate.
Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je proterao sirijskog ambasadora u Parizu. Australija je proterala dvojicu sirijskih diplomata dok su Sjedinjene Države dale sirijskom otpravniku poslova u Vašingtonu rok od 72 sata da napusti zemlju.
Britanija, Nemačka, Italija, Španija, Holandija i Kanada takođe su najavile proterivanje sirijskih diplomata.

U međuvremenu, načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi, upozorio je da "zločini" kao što je ubijanje u Huli mogu da pokrenu međunarodnu vojnu intervenciju. Ipak, on je objasnio da bi međunarodna zajednica pre toga trebalo da poveća diplomatski pritisak na predsednika Asada.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, danas je izjavio da izvesne zemlje počinju da koriste masakr u Huli kao "izgovor za dokazivanje neophodnosti vojne akcije". "Izvesne zemlje, kao da Savet bezbednosti nije zatražio takvu istragu, počinju da koriste ono što se dogodilo 25. maja, masovno ubistvo u Huli, kao izgovor za iznošenje zahteva o neophodnosti preduzimanja vojne akcije, pokušavajući da izvrše pritisak na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Lavrov.

Sirijska vlada demantuje bilo kakvu umešanost u ubistva u Huli i kaže da su za njih odgovorni, kako ih naziva, „naoružani teroristi“, koje optužuje za vođenje 15-mesečnog ustanka protiv predsednika Asada.
XS
SM
MD
LG