Linkovi

SZO: Vakcinacija u januaru?


Zdravstveni radnici Crvenog krsta Liberije u zaštitnim odelima iznose telo žrtve ebole u gradiću Bandžol, 30 kilometara od glavnog grada - Monrovije

Pomoćnica generalne direktorke SZO dr Mari-Pol Kini najavila da bi testiranje eksprimentalne vakcine protiv ebole u zapadnoj Africi moglo da se organizuje početkom sledeće godine...

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bi eksperimentalna vakcina protiv ebole mogla da počne da se koristi u januaru.

Pomoćnica generalne direktorke SZO dr Mari-Pol Kini izjavila je su klinička testiranja vakcine već u toku ili u planu u Evropi, SAD i Africi. Kako je rekla - ukoliko bude utvrđeno da su vakcine bezbedne, moglo bi da se organizuje testiranje u zapadnoj Africi u januaru, tokom kojeg će biti upotrebljene desetine hiljada doza. Kini, na konferenciji za novinare u Ženevi, nije rekla kada bi vakcina protiv ebole mogla da bude dostupna za širu upotrebu.

U međuvremenu, u Španiji, zdravstveni zavnuičnici su saopštili da su dva različita testa sada potvrdila da je medicinska sestra inficirana virusom ebole, sada potpuno izlečena. Teresa Romero Ramos je u bolnici otkad je ranije ovog meseca bila pozitivna na ebolu.

U zapadnoj Africi ove gdoine je od ebole umrlo više od 4.500 ljudi.

XS
SM
MD
LG