Linkovi

Predsednica Liberije: " Ebola je problem celog sveta"


Sahrana žrtve Ebole u Monroviji
Sahrana žrtve Ebole u Monroviji

Medjunarodna humanitarna agencija Oksfam apeluje na ministre inostranih poslova EU da učine više u borbi protiv Ebole, bolesti za koju Oksfam navodi da bi mogla definitivno da bude "humanitarna katastrofa naše generacije."

Šef te organizacije, Mark Goldring, apelovao je da vechi broj vojnika, sredstava i medicinskog osoblja da bude poslat u Siera Leone, Gvineju i Liberiju - zemlje najteže pogodjene epidemijom. Goldring je rekao da su zemlje koje ne obećaju pomoć u borbi protiv ebole " u opasnosti da dovedu do gubitka života." Svetska zdravstvena organizacija navodi da je preko 4.500 ljudi u mrlo od ebole u Zapadnoj Africi.

U medjuvremenu je predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif u otvorenom pismu BBC-u danas saopštila da "čitav svet ima ulog u borbi protiv Ebole", te da stoga gradjani širom sveta treba da pošalju poruku da neće ostaviti milione zapadno Afrikanaca da se bore sa tom nemani sami.

Zdravstveni stručnjaci predvidjaju da će biti još mrtvih pre kraja godine.

U medjuvremenu, bivši lider Kube Fidel Kastro je rekao da će ta karipska zemlja "spremno saradjivati" sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv ebole u Zapadnoj Africi. U otvorenom pismu kubanskim medijima 88 godišnji Kastro je rekao da će ta saradnja biti u interesu "mira u svetu" i da nije pokušaj da se reše sporna pitanja izmedju SAD i Kube. Kubanski predsednik, Raul Kastro, nedavno je poslao grupu zdravstvenih stručnjaka u Zapadnu Afriku.

XS
SM
MD
LG