Linkovi

EU: Zajedno protiv ebole


Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanku u Luksemburgu
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanku u Luksemburgu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU danas u Luksemburgu poručili da je neophodno uložiti zajedničke napore da bi se zaustavilo širenje ebole

Nakon što su se nekoilko puta sastali evropski eksperti iz oblasti zaštite zdravlja stanovništva, bez dvoumljenja je dat signal za uzbunu - ebola je prevelika prijetnja da bi je ignorisali ministri spoljjnih poslova koji su se danas okupili u Luksemburgu.

Nije danas u Luksemburgu bilo teško naći zajednički cilj evropskih država - zaustaviti širenje ebole i učiniti to zajedničkim naporima.

"Razmišljamo šta još možemo da učinimo kako bi smo riješili ovo iznimno teško pitanje ebole. Države članice su već dale oko pola milijarde eura u nastojanju da zaštite ljude i mnoge od njih su snažno angažovane na terenu u Zapadnoj Africi", rekla je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Treba nam fond od jedne milijarde jer imamo najveću zdravstvenu krizu i sužene mogućnosti da zaustavimo nekontrolisano širenje te bolesti. Ta investicija je veoma opravdana a novac će otići na dodatne krevete i prostore za izolaciju u državama najviše pogodjenim zarazom", naglasio je britanski ministar spoljnih poslova, Filip Hamond.

"Prva dobra vijest je da se zdravlje Španjolke Tereze Romero popravlja i da niko od 15 osoba koje su bile u kontaktu ne pokazuje simptome bolesti", naveo je ministar spoljnih poslova Španije, Hoze Manuer Garsija Margalo.

"Cijeli svijet se sada bavi ebolom - epidemijom koja stvara ljudske tragedije u Gvineji, Liberiji i Sijera Leone i dovodi u pitanje cijele državne strukture. Svakodnevno život je stao, nema trgovine ni ekonomije, medicinsko osoblje ne može biti plaćeno. Nismo bili spremni za ovako agresivnu epidemiju, sada moramo da se borimo kako bi smo se bolje koordinirali. Zajednička obuka, kapaciteti za evakuaciju ali i evropska platforma za manje države koje ne mogu da organizuju svoje zasebne misije", poručio je njemački ministar spoljnih poslova, Frank Valter Štajnmajer.

Dobra vijest je da se Evropa pokrenula. Vjeruje se da bi o ovome konačni riječ mogli dati evropski lideri koji se krajem sedmice sastaju u Briselu i kojima su klimatske promjene planirana tema. Medjutim, nužda zakon mijenja , pa tako će i najhitnije teme poput ebole, sigurno biti na stolu evropskih lidera.

XS
SM
MD
LG