Linkovi

Raste broj slučajeva MERS-a


Seul, Južna Koreja

U Južnoj Koreji raste broj žrtava bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), dok vlade u regionu upozoravaju svoje građane da izbegavaju da putuju u tu zemlju

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj zaraženih tim virusom na globalnom nivou trenutno je 1244, dok je 446 osoba preminulo.

Najnovija žrtva MERS-a u Južnoj Koreji je 68-ogodišnja žena sa srčanim problemima koja je bila u hitnoj pomoći u jednoj bolnici u Seulu, gdje je ranije potvrđeno više slučajeva zaraze.

“Juče smo zabilježili osam novih slučajeva. Sedam osoba je preminulo, dok su dva pacijenta napustila bolnicu. Potvrdili smo ukupno 95 slučajeva MERS-a. Među njima, devet pacijenata je u nestabilnom stanju od jutros”, saopštila je direktorka Centra za prevenciju bolesti Džong Jun - Kjong.

Južna Koreja, nakon Saudijske Arabije, ima najveći broj zaraženih virusom. Od izbijanja epidemije, više od 2.500 ljudi je stavljeno u karantin zbog mogućeg kontakta sa pacijentima oboljelim od MERS-a.

"Svi slučajevi su i dalje povezani sa istim lancem prenošenja. Biće još slučajeva zaraze narednih dana, sve dok osobe koje su zaražene ne budu mogle da prenose bolest na druge. Čim budu identifikovani svi slučajevi i budu odmah izolovani, onda će doći do pada broja zaraženih”, smatra ekspert Svjetske zdravstvene organizacije Piter Ben Embarek.

Svi oboljeli od bliskoistočnog respiratornog sindroma zaraženi su u zdravstvenim ustanovama, zbog čega je znatno opao broj pacijenata u južnokorejskim bolnicama.

“Čak iako se razbolim, neću ići u veliki bolnicu. Radije ću se liječiti kući dan ili dva, a onda otići u obližnju bolnicu”, navode pojedini stanovnici Seula.

Više od dvije hiljade škola je zatvoreno da bi se spriječilo širenje virusa. U onima koje su otvorene, učenicima se prije početka časova mjeri temperatura.

“Da bi spriječili prenošenje MERS-a, naša škola ohrabruje učenike da nose maske kada dolaze u školu i kada idu kući”, kaže direktorka jedne osnovne škole u Seulu Ru Džong - Ok.

Brojni građani izbjegavajui da putuju podzemnom željeznicom, čiji vagoni se zaprašuju svakog dana.

"Nakon pojave MERS-a, broj putnika opao je za 10 odsto, što je 450 hiljada manje u odnosu na prošlu godinu“, navodi Kim Kvong - Hjum, zamjenik generalnog direktora podzemne željeznice u Seulu.

Širenje MERS-a uticalo je i na turizam. Hiljade turista otkazale su planove da posjete Južnu Koreju, dok vlade u regionu upozoravaju svoje državljane da izbjegavaju da putuju u tu zemlju. Za bliskoistočni respiratorni sindrom, od kojeg je do sada oboljelo više od 1.000 osoba, dok je gotovo 450 preminulo, nema ni lijeka, niti vakcine.

XS
SM
MD
LG