Linkovi

Nova žrtva MERS-a u Južnoj Koreji


Turisti nose maske u Seulu u Južnoj Koreji
Turisti nose maske u Seulu u Južnoj Koreji

Južna Koreja saopštila je da je jedan 75-togodišnji pacijent koji ima rak, deseta osoba koja je umrla od posledica Bliskoistočnog respiratornog sindroma, ili MERS-a.

Zdravstveni zvaničnici su takođe prijavili 14 novih slučajeva MERS-a, dok zabrinutost zbog epidemije počinje da nanosi štetu i ekonomiji Seula.

Pojedini biznisi prijavili su nagli pad prodaje, okrivljujući delimično korisnike koji se drže po strani, u strahu da se ne zaraze smrtonosnim virusom. Centralna banka Južne Koreje je na udar na ekonomiju odgovorila smanjenjem kamatnih stopa za četvrtinu procenta na neverovatnih 1,5 odsto.

“Komitet za monetarnu politiku Banke Koreje odlučio je da smanji osnovnu stopu za 0,25 odsto, jer postoji rizik od pada stope rasta, uključujući uspravanje izvoza i posledice epidemije Bliskoistočnog respiratornog sindroma”, saopštio je guverner Banke Koreje, Li Džu Jeol.

Ministar zdravlja Južne Koreje saopštio je da bolnice sada preduzimaju nove mere za zbrinjavanje osoba koje su možda zaražene MERS-om.

“U bolnicama, pacijenti sa respiratornim sindromom će biti izolovani u odvojenim klinikama umesto u ambulantama ili hitnoj pomoći. U slučaju hospitalizacije pacijenata, oni će biti izolovani pojedinačno ili u grupama kako bi se umanjio rizik od širenja u bolnici. Svi pacijenti koji imaju upalu pluća sa visokom temperaturom će biti testirani. Posebno, pacijenti koji treba da ostanu u bolnici u intenzivnoj nezi, obavezno će biti testirani pre prijema u bolnicu”, naveo je Mu Hjung Po, ministar zdravlja Južne Koreje.

Veruje se da su hiljade osoba bile u kontaktu sa zaraženim pojedincima. Te osobe stavljene su u karantin, dok je hiljade škola i dalje zatvoreno zbog zaraze MERS-om.

Epidemija je takođe navela predsednicu Južne Koreje, Park Geun Hje da odloži planiranu posetu Sjedinjenim Državama. Za MERS za sada ne postoji ni vakcina ni lek.

XS
SM
MD
LG