Linkovi

Nova hapšenja u Siriji


Vojnici vladinih snaga patroliraju ulicama Alepa (snimak sirijske državne novinaske agencije SANA), 24. septembar 2012.
Vojnici vladinih snaga patroliraju ulicama Alepa (snimak sirijske državne novinaske agencije SANA), 24. septembar 2012.

Sirijska grupa za zaštitu ljudskih prava saopštila je da su sirijske snage bezbednosti uhapsile najmanje 68 ljudi, uključujući troje dece.

Mataz Suheil, predstavnik Sirijske opservatorije za ljudsk za ljudska sa sedištem u Londonu, izjavio je za Glas Amerike da je proteklih dana u priobalnom gradu Banijasu uhapšeno 40 muškaraca, 25 žena i troje dece. Opservatorija navodi da su hapšenja verovatno odmazda za kidnapovanje visokog oficira sirijske armije pre tri dana. Suheil je dodao da protiv uhapšenih nisu podignute optužnice i da njihovo hapšenje verovatno predstavlja ucenu kako bi se pobunjenici i aktivisti predali vlastima.

U medjuvremenu, danas objavljeni satelitski snimci pokazuju obim sirijskih vojnih aktivnosti u delovima trgovačkog centra Alepa. AAmeričko Udruženje za unapređenje nauke kaže da analiza snimaka visoke rezolucije otkriva da su teška oklopna vozila tokom prošlomesečnih borbi razmeštena po civilnim delovima Alepa.

Borba vladinih snaga i pobunjenika se nastavlja u najvećem sirijskom gradu i njegovoj okolini, a njegovim stanovnicima prete i vazdušni napadi. Udruženje je danas saopštilo da su novi snimci načinjeni 9. i 23. avgusta. Sirija, kao što je poznato, ograničava izveštavanje, ali snimci potvrđuju svedočenja građana i pobunjeničkih organizacija o napadima na delove Alepa.

Istovremeno, humanitarna organizacija "Spasimo decu" upozorava na posledice sukoba u Siriji na decu u zemlji. Organizacija ukazuje da su deca meta napada i svedoci pogibije roditelja i najbližih rođaka.
XS
SM
MD
LG