Linkovi

STO usvojila istorijski sporazum


Generalni direktor STO Roberto Azevedo na kraju devete ministarske konferencije Svetske trgovinske organizacije
Generalni direktor STO Roberto Azevedo na kraju devete ministarske konferencije Svetske trgovinske organizacije

Prvi globalni trgovinski sporazum od osnivanja organizacije uklanja prepreke pojednostavljivanjem carinskih procedura i većom transparentnošću...

Delegati na sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO) na indonežanskom ostrvu Bali usvojili su globalni trgovinski sporazum prvi put od kada je to telo osnovano 1995. godine.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo zaplakao je tokom cermeonije zatvaranja četvorodnevnog samita, kada je rekao da je "po prvi put u istoriji STO ispunila svoj zadatak".

Suština sporazuma je da se uklanjaju prepreke za obavljanje trgovine, pojednostavljivanjem carinskih procedura, koje će ujedno postati transarentnije.

Sporazum treba da usvoji svaka od ukupno 159 zemalja članica.

Postojala je opasnost da ne dođe do sporazuma, jer je Kuba pretila stavljanjem veta, ukoliko se u tekst ne ubaci zahtev za pomoć u vezi sa okončanjem američkog embarga prema toj komunističkoj državi. Kubanci su kasnije odustali od toga.

Analitičari predviđaju da bi ovaj sporazum mogao da donese hiljadu miolijardi dolara svetskoj ekonomiji, i da je ujedno očuvao budućnost STO.
XS
SM
MD
LG