Linkovi

Bez sporazuma o globalnoj slobodnoj trgovini


Roberto Azevedo, direktor Svetske trgovinske organizacije (arhiva).
Roberto Azevedo, direktor Svetske trgovinske organizacije (arhiva).

Diplomate iz 159 zemlje članice Svetske trgovinske organizacije nisu uspeli da postignu dogovor u Ženevi o globalnoj slobodnoj trgovini, čime je svetskoj ekonomiji uskraćen trilion dolara.

Pregovarači u Ženevi nisu uspeli da postignu dogovor o globalnoj slobodnoj trgovini ni posle više od deset godina razgovora.

Sporazum bi doneo trillion dolara svetskoj ekonomiji, kaže direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo dodajući da su se diplomate iz 159 zemlje članice iskreno trudile, ali nisu uspele da finalizuju dogovor u Ženevi pred samit iduće nedelje na Baliju u Indoneziji gde su ministri trebali da potpišu sporazum.

Dogovorom bi se ublažile regulative globalne trgovine smanjenjem birokratije za otvorena tržišta i pružanjem pomoći siromašnijim ekonomijama. Diplomate su takođe razgovarale o tarifnim kvotama, vladinim stimulativnim merama za izvoz kao i o poljoprivrednim pitanjima poput subvencija za proizvodjače žitarica.

Sporazum nije postignut zbog neslaganja najvećih ekonomija – Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kine i Indije oko smanjenja obima birokratije na carinama i podrške za najnerazvijenije ekonomije. Ipak, propust da se postigne sporazum o globalnoj slobodnoj trgovini nije sprečio pojedine zemlje da postignu medjusobne dogovore. Evropska unija je postigla sporazum o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom i Kanadom, a vodi i odvojene razgovore sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Azevedo ističe da nepostizanje globalnog dogovora najviše šteti najsiromašnijim zemljama, kao i da se time ugrožava reputacija Svetske trgovinske organizacije, vidjene kao forum za pregovore vlada o trgovinskim sporazumima.
XS
SM
MD
LG