Linkovi

SB: U 2016. rast Srbije 2,5 odsto


Sedište svetske banke u Vašingtonu
Sedište svetske banke u Vašingtonu

Kancelarija Svetske banke u Srbija predstavila je danas redovni godišnji izveštaj za jugoistočnu Evropu, u kome se za Srbiju projektuje da privredni rast ove godine bude 2,5 odsto. Kako ocenjuju ekonomisti Svetske banke, rast izvoza i povećana potrošnja osnovni su uzročnici privrednog rasta u Srbiji.

Rast srpske privrede ove godine, prema najnovijim procenama Svetske banke, biće 2,5 odsto, izjavio je danas glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović i dodao da je prethodna projekcija rasta Srbije za 2016. godinu bila 1,5 odsto.

Kako je na predstavljanju najnovijeg redovnog ekonomskog izveštaja SB za jugoistočnu Evropu objasnio Šestović, jedan od razloga privrednog rasta treba tražiti u povećanoj potrošnji i domaćinstava i javnog sektora. Takođe, prema podacima koje je izneo, nezaposlenost u Srbiji u drugom kvartalu ove godine je smanjena na najniži nivo od 2009. godine na 15,2 odsto:

"Izvoz je postao glavni faktor rasta srpske privrede, i to je nešto što smo dugo priželjkivali. Tako da smo sada videli nekoliko godina zaredom rast u dvocifrenim ciframa i na taj način došlo je do značajnog smanjenja deficita tekućih transakcija. Tako da se automatski smanjuje i naš spoljni dug".

Kako je rekao šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen, mera smanjenja plata i penzija bila je ključna u konsolidaciji države, a o njihovom povećanju treba razgovarati sa MMF-om.

Za povećanje plata i penzija treba paralelno unaprediti javni sektor, a školstvo, zdravstvo i socijalna zaštita u Srbiji su i dalje neefikasni, ocenio je Verheijen, ukazujući da je sad vreme za te strukturne probleme:

"Šta je to što Srbija može da uradi drugačije od ostalih zemalja kako bi stvorila priliku za rast, kako bi stvorila mala i srednja preduzeća koja mogu da se uključe u međunarodnu razmenu vrednosti i počela da doprinosi dvostruko – na stranom tržištu i kroz aktivnost stranih investitora u Srbiji. To će biti najveći izazov za ovu Vladu u predstojećem periodu".

Na prezentaciji Izveštaja Svetske banke rečeno je da će Srbija, kao najveća ekonomija u regionu, imati rast od 2,5 odsto ove godine, a da se očekuje da će ostale privrede regiona zadržati rast između 2,8 i 3,6 odsto, izuzev Makedonije. Takođe je navedeno da je stopa zaposlenosti povećana u Srbiji za 4,7 odsto i u Albaniji za 6,7 odsto.

XS
SM
MD
LG