Linkovi

Vučić: Srbija stub stabilnosti na Balkanu


Premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom današnjeg obraćanja Generalnoj skupštini UN

Trećeg dana zasedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija delegatima u Njujorku obratio se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je između ostalog poručio da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će tako biti u narednih 10, 20 godina.

Ocenjujući da je region suočen sa nestabilnošću, da se situacija na Zapadnom Balkanu nije popravila i da može doći do poništavanja dosadašnjih dostignuća, Aleksandar Vučić je pomenuo da neke od najužasnijih uvreda stižu od suseda, ali je naglasio sa će Srbija uvek biti privržena stvaranju boljeg sveta i saradnji među državama.

“Regionu Zapadnog Balkana su potrebni mir, stabilnost, pravo razumevanje i pravo pomirenje u budućnosti”, rekao je Vučić.

Izražavajući zahvalnost zemljama i nacijama koje su - kako je rekao - bile na strani međunarodnog prava i nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, predsednik Vlade Srbije takođe je rekao da je Beograd veoma posvećen nastavku razgovora sa Albancima sa Kosova, jer dva naroda, kako je naglasio, moraju da žive zajedno i stvaraju zajedničku budućnost.

Vučić je takođe upozorio na prisustvo terorističkih ćelija u pojedinim zemljama regiona, uz obećanje da će Srbija - koja se priključila koaliciji koja se bori protiv Islamske države – učiniti sve što je u njenoj moći da se izbori sa tim – kako se izrazio - “užasnim zlom”.

Govoreći o najvećim problemima sa kojima se suočava globalno društvo, Vučić je istakao siromaštvo, korpciju, nasilje i ekstremizam, dodajući da borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava.

“Čuli smo mnogo velikih reči od predstavnika velikih sila, ali nismo čuli koja su prava rešenja za neke važne teme i pitanja”, rekao je Vučić, dodajući da migrantska kriza nije završena i da se Srbija u tom smislu suočava sa mnogo više teškoća nego pre godinu dana:

“Mi danas imamo oko 7.000 migranata u Srbiji, koliko ima i Bugarska. Ti ljudi ne mogu nikuda da odu, jer su svi ostali zatvorili granice”, naglasio je premijer Srbije i postavio pitanje:

”Ima li zajedničkog rešenja? Ima li nečega što uopšte možemo zajedno da preduzmemo ili treba da neke korake preduzmemo sami za sebe?"

Vučić je rekao da Srbija to može, ali i da je uvek spremna da sačeka zajedničko sveobuhvatno rešenje od Evropske unije i UN.

Govoreći o ekonomiji, Vučić je istakao da je Srbija prvi put u modernoj istoriji uspela da ima suficit u budžetu i predvideo da će stopa privrednog rasta rasta biti sve veća.

Ban zabrinut zbog BiH

Neposredno pred obraćanje Generalnoj skupštini predsednik Vlade Srbije sastao se sa odlazećim generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom.

U saopštenju iz kancelarije prvog čoveka svetske organizacije navodi se da su Ban i Vučić razgovarali su o situaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući i pitanje regionalne saradnje i pomirenja.

Ban je ohrabrio Srbiju da nastavi da preuzima aktivnu ulogu u jačanju regionalnih odnosa i izrazio zabrinutost povodom razvoja situacije u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi sa planiranim referendumom u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG