Linkovi

Svaki peti u Srbiji davao mito u poslednjih 12 meseci


Vladimir Goati (levo) i Nemanja Nenadić

U periodu od 26. novembra prošle, do 22. februara ove godine, na uzorku od 1.500 ispitanika, organizacija "Transparentnost Srbija" radila je istraživanje o iskustvima građana sa korupcijom. Kako pokazuju rezultati, 22 odsto građana dalo je mito makar jednom u poslednjih godinu dana.

Istraživanje organizacije "Transparentnost Srbija" pokazuje da 44 odsto ispitanika smatra da Vlada loše vodi borbu protiv korupcije, dok 28 odsto smatra da se dobro bori. Takođe, prema podacima koje izneo Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti", 40 odsto ispitanika smatra da se nivo korupcije nije smanjio u odnosu na pre četiri godine, a 26 odsto misli da je došlo do smanjenja.

Na današnjem predstavljanju globalnog barometra korupcije, on je rekao i da je prošle godine u Srbiji bilo oko 374 hiljade slučajeva sitne korupcije, a da je u stvarnosti je taj broj mnogo veći.

Prema mišljenju Nenadića, to je razlog za snažnu akciju države kako bi se ljudi ohrabrili da prijave korupciju:

"Ta akcija ne sme da bude promotivno-propagandnog tipa, nisu nam potrebni spotovi, već vrlo konkretne akcije tužilaca i drugih državnih organa, koji će demonstrirati u praksi da će svaki prijavljeni slučaj korupcije dovesti do kraja. To je ono što bi najsnažnije uverilo građane da sve to što rade, i njihovo angažovanje na polju borbe protiv korupcije ima smisla".

Predsednik "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati istakao je da je, prema mišljenju građana, pored nezaposlenosti i niskog životnog standarda, korupcija treći važan problem, koji vlasti treba da rešavaju. Barometar korupcije u Srbiji ide od 41 do 50 odsto, a 100 odsto je država bez korupcije i tako nešto ne postoji, rekao je Goati:

"One zemlje koje imaju ispod 50, numerički izraženo, one imaju vlastitu korupciju, i to je crveno svetlo koje se pali za svakog ko investira".

Kada je reč o utisku građana o korumpiranosti, istraživanje "Transparentnosti Srbija" pokazuje da 34 odsto smatra da su korumpirani direktori preduzeća i poreski službenici, 33 odsto misli da su to odbornici u telima lokalne samouprave i policija, 32 odsto kaže da su to sudije i državni službenici, 27 odsto smatra da su to predsednik, premijer i narodni poslanici, dok 20 odsto misli da su to verske vođe.

XS
SM
MD
LG