Linkovi

Desetine mrtvih na antivladinim protestima u Iraku


Demonstranti iznose jednog od povređenih, u Bagdadu

Irački zvaničnici saopštili su da je jedna osoba ubijena u Bagdadu kada je policija pucala na demonstrante na antivladinim protestima. Procenjuje se da je tokom nedelje u sukobima u Bagdadu poginulo najmanje 94 demonstranata, prenosi Rojters.

Demonstranti su počeli da su okupljaju na ulicama prošlog utorka kako bi protestovali zbog nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije.

Protesti su eskalirali dan pošto je bivši lider šiitske milicije Moktada Al Sadr, koji predvodi najveći opozicioni blok u parlamentu, pozvao vladu da podnese ostavku i zatražio prevremene izbore pod nadzorom UN.

Antivladini demonstranti na ulicama u Bagdadu
Antivladini demonstranti na ulicama u Bagdadu

Iračke snage otvorile su vatru na demonstrante, a premijer Adel Abdul Mahdi je rekao da su bezbednosne mere, uključujući i privremene policijske časove, "težak izbor", ali da su kao "gorak lek" koji se mora progutati.

Stotine ljudi su ranjene, a demonstracije su se iz Bagdada proširile i na druge gradove južno od prestonice.

Ove demonstracije su prvi ozbijan test za vladu Abdul Mahdija koja je za nasilje okrivila grupu pobunjenika i saopštila da iračke snage pokušavaju da zaštite one koji mirno protestuju.

Mnogi građani u Iraku krive političare i vladu za korupciju koja je onemogućila razvoj zemlje čije pojedine delove i dalje kontroliše Islamska država.

XS
SM
MD
LG