Linkovi

Jermenija: Propali pregovori, policija privela lidera protesta


Premijer Jermenije Serš Sargasjan (L) i lider protesta Nikol Pašinijan tokom sastanka koji je brzo prekinut, 22. april 2018.

Sastanak premijera Jermenije Serža Sargasjana i opozicionog lidera Nikole Pašinijana, koji je prenošen na televiziji, trajao je samo nekoliko minuta.

Sastanak je održan da bi se okončali antivladini protesti, koji su izbili prošle nedelje nakon što je parlament za premijera izabrao Sargasjana, koji je prethodno proveo deceniju na položaju predsednika.

Tokom kratkog sastanka, Pašinijan je rekao premijeru: Došao sam da razgovaramo o tvojoj ostavci. Sargasjan je odgovorio da je reč o uceni i napustio sastanak.

Pašinijan je poručio da želi da protesti budu početak "mirne plišane revolucije" po ugledu na demonstracije koje su dovele do pada komunističkog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Policija je kasnije u nedelju saopštila da je opozicioni lider "prinudno uklonjen" sa protesta. "Uprkos stalnim pozivima da zaustavi nelegalne proteste, Pašinijan je nastavio da predvodi demonstracije u prestonici, Jerevanu", saopštila je policija.​

Protesti su počeli u sredu na centralnom trgu u Jerevanu, gde se okupilo oko 15 hiljada ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG