Linkovi

Maglina Karina na novim fotografijama svemirskog teleskopa Džejms Veb


Jedna od objavljenih fotografija svemirskog teleskopa Veb (Foto: Reuters/NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)
Jedna od objavljenih fotografija svemirskog teleskopa Veb (Foto: Reuters/NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)

Zvaničnici američke Agencije za svemirska istraživanja i aeronautiku (NASA) nastavili su da objavljuju fotografije u boji sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Četiri fotografije objavljene u utorak prikazuju maglinu Karina (Carina Nebula) koja se nalazi na udaljenosti od oko 7.600 svetlosnih godina i moguće je uočiti je samo sa južne zemljine polulopte. U njoj konstantno nastaju i nestaju zvezde, a otkrivena je 1752. godine.

U njoj se nalazi velika zvezda Eta Carinae, nastala pre oko 2,6 miliona godina, za koju astrolozi i drugi stručnjaci navode da je veoma nestabilna.

Pogled koji ostavlja bez daha otkriva nove detalje o tom ogromnom rasadniku zvezda. Prvi put videli smo nove zvezde koje su dosada u poptunosti bile skrivene od nas”, izjavila je Amber Stron - predstavnica NASA-e.

Prethodno je, u ponedeljak u društvu predstavnika NASA, američki predsednik Džozef Bajden objavio prvu fotografiju u boji sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

Fotografija prikazuje mešavinu dalekih galaksija koje se nalaze na kosmičkoj udaljenosti do sada nezabeleženoj u čovečanstvu.

Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira. Ameriku i celo čovečanstvo”, napisao je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Beloj kući u kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i Bil Nelson administrator NASA-e.

Snimak, na kojem se vide brojne galaksije, predstavlja najdublji ikada pogled u svemir. Na delu fotografije vidi se i svetlo iz perioda nedugo posle Velikog praska, koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bajden je, pre objavljivanja fotografije, rekao je da je reč o "najstarijem dokumentovanom svetlu u istoriji kosmosa od pre više od 13 milijardi godina".

Jedan od naučnika na projektu, Džonatan Gardner istakao je da "Veb može da vidi unazad, do perioda odmah posle Velikog praska, prateći galaksije toliko udaljene da su svetlu bile potrebne milijarde godina da od tih galaksija stigne do teleskopa".

Tokom narednih nekoliko dana, astronomi će izračunati koliko stare su te galaksije, rekao je prošlog meseca vodeći naučnik Veb projekta Klaus Pontopidan.

Plan je da se uz pomoć teleskopa "ide" toliko daleko da će naučnici imati uvid u rane dane univerzuma, pre oko 13, 7 milijardi, te dobiti još jasniju sliku bližih svemirskih objekata, uključujući i naš sunčev sistem.

Teleskop vredan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021.

XS
SM
MD
LG