Linkovi

Vanredno stanje u Italiji posle rušenja mosta u Đenovi


Pogled na most na autoputu Morandi, čiji deo se srušio na industrijsku zonu u gradu Đenovi (Foto: AP/Antonio Calanni)
Pogled na most na autoputu Morandi, čiji deo se srušio na industrijsku zonu u gradu Đenovi (Foto: AP/Antonio Calanni)

Oko 400 vatrogasaca i spasilaca provelo je noć u potrazi za preživelima posle rušenja mosta u Đenovi, dok u Italiji raste gnev zbog propusta koji su dovele do tragedije. Italijanske vlasti saopštile su da je poginulo najmanje 39 osoba, a da je među žrtvama troje dece. U trenutku nesreće na mostu se nalazilo više desetina automobila i kamiona, koji su se survali sa visine od 45 metara. Italijanski premijer Đuzepe Konti proglasio je vanredno stanje u regionu Ligurija, koje će biti na snazi 12 meseci da bi mogao da oslobodi sredstva iz budžeta za pomoć toj regiji.

Tokom noći, spasioci su očajnički tragali za znacima života u smrskanim vozilima ispod ruševina.

Jedan očevidac je mobilnim telefonom snimio užasavajući trenutak kada je vijadukt počeo da se urušava. Njegovi delovi su pali u reku, na jednu prugu i dva skladišta.

U bolnicu je primljeno 16 ljudi, od kojih je 12 u teškom stanju. Među žrtvama je i jedna porodica iz Čilea. ​Migel Fugeroa, brat jednog od stradalih je očajan.

“Zvao sam ga 40-50 puta, zatim njegovog prijatelja i ženu koji su bili sa njim u kolima. Sve troje su Čileanci. Onda sam došao u bolnicu i rekli su mi da nije preživeo”.

Italijanski vatrogasac i bivši profesionalni fudbaler David Kapelo preživeo je nesreću - kako kaže - nekim čudom.

“Sećam se da se put samo urušio. Vozio sam i čuo zaglušujuću buku, video sam da put nestaje, pada, i ja padam sa njim i pomislio na najgore. Ali imao sam sreće da završim, ne znam ni sam gde, jer sam posle video svoj automobil…

Novinar: Onesvestili ste se?

Kapelo: "Nisam se onesvestio, odmah sam pozvao vatrogasce da znaju gde sam i zatim nazvao svoju porodicu”.

Dvodnevna žalost u Ženovi, kazne za operatera

Gradske vlasti su proglasile dva dana žalosti. Đenovljani, još u šoku, kažu da je njihov grad sada presečen na pola.

“Ovo je potpuna drama, izgubljeni životi, katastrofa, tolike žrtve… A ubuduće, biće promena na koje ćemo se teško navići. Problem je što je svakodnevni život u Đenovi već težak a sada je još otežan zbog činjenice da više nema ove strukture, koja je bila ključna za kretanje u gradu ali i na nacionalnim nivou”, objašnjava građanin Đenove ​Franko Orlić.

Javnost je šokirana zbog stanja mosta dugog 1,2 km, koji je izgrađen pre 50 godina, a potpuno obnovljen pre dve godine.

Jedan od povređenih razgovara sa novinarima u Đenovi
Jedan od povređenih razgovara sa novinarima u Đenovi

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli izjavio je da će operater mosta, privatna kompanija "Autostrade per l'Italia" snositi deo troškova rekonstrukcije i platiti visoke kazne.

Zamenik italijanskog premijera Luiđi Di Majo, inače lider anti-biznis Pokreta pet zvezda, okrivio je tu kompaniju za nesreću.

"Problem je u tome što, kad plaćamo putarinu, podrazumevamo da će se taj novac uložiti u održavanje mostova i autoputeva za koje je nadležna kompanija 'Autostrade per l'Italia'. Kada ne investirate u održavanje i samo dajete profit svojim deoničarima - tada se mostovi ruše. A sada, po prvi put u Italiji imate vladu koja nije uzela novac od porodice Beneton, deoničara te kompanije. Analiziraćemo ugovore i spremni smo da povučemo koncesije i izreknemo kazne i do 150 miliona evra”.

Međutim, kompanija "Autostrade" navodi da je sprovodila redovne i najsavremenije kontrole pre nesreće i da su sve te analize pokazivale dobro stanje mosta.

Italijanski premijer Đuzepe Konti najavio je da će vlada primeniti vanredni plan o kontroli svih infrastrukutralnih projekata, posebno onih starijh.

XS
SM
MD
LG