Linkovi

Oluja srušila deo vijadukta u Italiji, najmanje 35 mrtvih


The collapsed Morandi Bridge is seen in the Italian port city of Genoa, Italy, Aug. 14, 2018.
The collapsed Morandi Bridge is seen in the Italian port city of Genoa, Italy, Aug. 14, 2018.

Zamenik italijanskog ministra saobraćaja izjavio je da je najmanje 35 osoba stradale kada se tokom snažne oluje srušio deo vijadukta u Đenovi na severu zemlje.

"Nedopustivo je da ovako važan vijadukt... nije bio izgrađen da se izbegne ovakvo rušenje", rekao je Edoardo Riksi u intervjuu za "SkyNews24".

Ministar saobraćaja Danilo Tonineli izjavio je da sa "velikom pažnjom prati ogromnu tragediju".

Deo srušenog vijadukta Morandi (Foto: Reuters)
Deo srušenog vijadukta Morandi (Foto: Reuters)

Očevidac je za italijansku televiziju "Sky Italia" rekao da je video "osam ii devet" vozila na vijaduktu, kada se srušio, a scenu je opisao kao "apokaliptičnu".

Novinska aganecija ANSA objavila je fotografije na kojima se vidi ogroman procep u vijaduktu, koji se srušio na reku, prugu i zgrade.

Zvaničnica vatrogasne službe Amalija Tedeski izjavila je da je procep dugačak bar 80 metara. Ona je za državnu televiziju "RAI" izjavila da su dve povređene osobe spasene iz vozila, a da psi tragači pokušavaju da pronađu da li u ruševinama ima još preživelih. Takođe je rekla da su teške mašine na putu da podignu delove vijadukta.

ANSA prenosi da vlasti sumnjaju da je do rušenja došlo zbog slabe strukture građevine, koja je napravljena 1960-ih, a renovrana pre samo dve godine.

Katastrofa se dogodila na autoputu koji povezuje Italiju i Francusku i druge turističke destinacije, veče pred veliki italijanski praznik - Feragosta u sredu, kada je saobraćaj gušći nego inače i kada mnogi Italijani putuju na obalu ili na planine.

XS
SM
MD
LG