Linkovi

CRTA: Bez jasnih platformi i dijaloga


Konferencija za novinare Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost
Konferencija za novinare Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost

Od 24. marta do 24. aprila 34 specijalno obučena dugoročna posmatrača Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA su raspoređena u svakom od biračkih okruga

Njihova zapažanja i analize danas su predstavljena u prvom izveštaju Centra.

U kampanji nedostaju jasne predizborne platforme, političke poruke i dijalog, a tekuću predizbornu kampanju obeležila je umerena aktivnost stranaka u kojoj dominira koalicija oko SNS, a daleko iza nje su Demokratska stranka i ostali učesnici izbora, izjavila je danas direktorka CRTE, Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Vukosava Crnjanski.

Na predstavljanju prvog izveštaja posmatračke misije "Građani na straži”, ona je istakla da se CRTA odlučila da prati ove izbore jer se u Srbiji od 2008. godine beleži stalno smanjenje broja ljudi koji glasaju, opada poverenje u institucije, a građani kao političko učešće shvataju samo glasanje na dan izbora, dodala je Crnjanski:

"Prvi nalazi, za period od 24. marta, do 3. aprila su pokazali da se još uvek izborna kampanja nije zahuktala za sve učesnike. I ono što je moglo da se zapazi je da nedostaju jasne predizborne platforme stranaka i koalicija, da nedistaje dijalog u društvu, ali i da očekujemo da će u naredne dve nedelje, do samih izbora biti mnogo intenzivnije."

Šef posmatračke misije "Građani na straži" Raša Nedeljkov je izjavio da je primetan osetan nedostatak konkretnih politika i kvalitetne političke kampanje, što se, kako je rekao, odražava i na realnost u kojoj politički štabovi komuniciraju sa biračima najčešće preko stranačkih štandova:

"Oni kvalitetniji, pre svega za demokratiju i za dijalog, načini komunikacije sa građanima – kao što su debate, kampanja od vrata do vrata, odnosno oni vidovi komunikacije koji iziskuju ozbiljnije finansijske i ljudske resurse, nisu primećeni u većoj meri. Sem kada govorimo o SNS."

Nedeljkov je ocenio da je prisutna i negativna kampanja, u kojoj su "žrtve" SNS i DS, a prema njegovim rečima, zabeležena je i funkcionerska kampanja u kojoj se zloupotrebljavaju javni resursi. Bilo je različitih vrsta pritisaka, kupovine glasova, zastrašivanja, ali sa tim nismo izlazili u javnost jer su to izolovani slučajevi, a ne trend, rekao je Nedeljkov.

XS
SM
MD
LG