Linkovi

Srbija: Preveliki uticaj vlasti na medije


Konferencija za novinare Saveta za borbu protiv korupcije, Beograd, 24. decembar 2015.
Konferencija za novinare Saveta za borbu protiv korupcije, Beograd, 24. decembar 2015.

Savet za borbu protiv korupcije predstavio je danas izveštaj o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanja i marketinga, a rezultati do kojih je Savet došao pokazuju da u ovoj oblasti postoje veliki problemi.

Za četiri godine, u periodu od 2011-te do decembra 2014-te, državni i lokalni organi i javna preduzeća u Srbiji su potrošili najmanje 840 miliona evra na oglašavanje, donacije i sponzorstva, ističe se u izveštaju Vladinog Saveta za borbi protiv korupcije.

Na današnjoj konfenciji za novinare predstavnici Saveta su pozvali Vladu da bolje reguliše tu oblast, kako bi se sprečio politički uticaj na medije, a potpredsednik Saveta Miroslav Milićević je naveo da je Savet zaključio i da pojedine državne institucije i preduzeća ugovaraju promo-tivne aktivnosti koje nisu svrsishodne i ekonomski opravdane:

"Savet generalno ocenjuje da se putem oglašavanja i marketinga institucija javnog sektora stvara veoma jak odnos medija i predstavnika svih organa vlasti. Uglavnom taj odnos je direktan ili posredan, preko marketinških agencija bliskih političkim strankama. Mediji imaju finansijsku korist u tom odnosu, a predstavnici vlasti fleksibilniji odnos medija."

Članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović je zahvalila Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, od koga je Savet, kako je rekla, više od 50 puta morao da traži pomoć da bi dobio podatke o potrošenim sredstvima.

Milenović je ukazala da Srbijagas i Telekom Srbija nisu dostavili tražene podatke o oglašavanju, čak ni pošto su za to finansijski kažnjeni:

"Ono što moram da napomenem je da je ovaj iznos zasigurno veći, jer Telekom nije ušao, Srbijagas nije ušao, 200 miliona od Pošte nisu ušli, svi iznosi od Vlade i ministarstava nisu ušli u ovaj obračun. Najviše novca koji je potrošen je potrošen od strane preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom i od javnih preduzeća."

Milenović je istakla da je Ministarstvo spoljnih poslova tvrdoglavo odbijalo da dostavi bilo kakvu dokumentaciju, odgovarajući da sve usluge oglašavanja i marketinga nisu bile zarad rada Ministarstva, već zarad Srbije. Na kraju je stigao podatak da je ovo Ministarstvo potrošilo 5,5 m-liona dinara, ali Savet za borbu protiv korupcije, na osnovu podataka iz Trezora smatra da je taj iznos mnogo veći, ukazala je Milenović.

Takođe, one je ocenila i da je Savet zaključio da se u javnim nabavkama često simuliraju konkurentnost, transparentnost i poštovanje procedure i da se primenjuju diskrecioni kriterijumi.

XS
SM
MD
LG