Linkovi

Francuska šalje snage na Mediteran gde se Grčka i Turska spore oko teritorije


Grčki i francuski brodovi u formaciji tokom zajedničke vojne vežbe u Sredozemnom moru (Foto: Reuters)

Francuska je naredila svojim snagama da se upute ka istočnom Mediteranu kako bi pomogle Grčkoj u eskalaciji napetosti između Grčke i Turske zbog prava na bušenje nafte.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Turska izaziva tenzije kroz ono što je nazvao unilateralnom odlukom da pošalje istraživački brod da ispituje morsko dno u delu istočnog Sredozemnog mora za koje i Grčka, i Evropska unija, smatraju da samo Grčka ima pravo da eksploatiše.

Tursko tumačenje pomorskog prava je različito.

Turska osporava da grčka ostrva u toj oblasti imaju pravo na ono što naziva isključivom ekonomskom zonom, a u tom cilju nedavno je potpisala pomorski sporazum sa Libijom oduzivajući značajan deo grčke zone.

Grčka je odgovorila prošle nedelje potpisujući sličan sporazum sa Egiptom, prelazeći preko turske zone sa Libijom, što je razgnevilo turskog predsednika Rečepa Tajipa Erdogana.

Od onda, grčke i turske snage su u punom stanju pripravnosti.

Francusko vojno raspoređivanje obuhvata fregatu, amfibijski helikopter i dva borbena aviona, dok ambasador SAD u Atini, Džefri Pjat najavljuje da brod američke ratne mornarice USS Heršel "Vudi" Vilijams takođe ide ka regionu.

Ovakav razvoj događaja usledio je nakon turskog slanja flote brodova koji štite istraživački brod Oruk Rajs dok plovi kroz međunarodne vode između grčkog ostrva Krit i Kipra, istraživajući sporno morsko dno.

Erdogan je takođe upozorio da će Turska odgovoriti na bilo kakav napad na svoja plovila.

Iako još uvek nije došlo do bušenja nafte ili prirodnog gasa, grčki premijer Kiriakos Micotakis optužio je Tursku da vodi opasnu igru diplomatije bojnog broda i da se ponaša provokativno, upozoravajući da bi pogrešan korak mogao da dovede do više toga nego pregovori.

Opasnost od incidenta raste, rekao je on Grcima u obraćanju putem nacionalne televizije kasno u četvrtak. Veliki broj vojnih snaga sada je koncentrisan u malom regionu, kazao je. I dok Grčka neće biti prva koja će istupiti prva u ovom sporu, ona neće ni sedeti pozadi i tolerisati provokativne akcije, rekao je on.

Grčki lider nije optužio Tursku da se ponaša ilegalno.

I dok je Atina stupila u diplomatsku akciju kako bi pridobila podršku svojih savezika, ne bi li oni prisilili turske brodove da izađu iz spornih voda, njegovi pokušaji da se uvedu finansijske sankcije Turskoj pokazali su se uzaludnim.

Ministri inostranih poslova Evropske unije trebalo raspravljali su kasno u petak na hitno sazvanim razgovorima zbog rastuće krize. Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias takođe će se odvojeno sastati sa svojim američkim kolegom Majkom Pompeom u Beču.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG