Linkovi

Ponovo propali pregovori o Kipru


Kiparski Grci i Turci zajedno drže maslinovu grančicu kao simbol mira i tokom protesta za ujedinjenje Kipra (maj 2017.)
Kiparski Grci i Turci zajedno drže maslinovu grančicu kao simbol mira i tokom protesta za ujedinjenje Kipra (maj 2017.)

Razgovori u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, s ciljem okončanja zastoja zbog kojeg je Kipar podeljen već više od četiri decenije, okončani su bez sporazuma.

Konferenciji na kojoj je svetska organizaija pokušaja da ujedini ostrvsku naciju prisustvovali su lideri kiparskih Grka i Turaka, ali i predstavnici tri preostala garanta sporazuma iz 1960. godine, kojim je Kipar dobio nezavisnost: Grčke, Turske i bivšeg kolonijalne sile koja je polagala pravo na Kipar - Velike Britanije.

Sastanku su u svojstvu posmatrača prisustvovali i visoki zvaničnici Evropske unije, a neuspeh pregovora objavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji nije hteo da izdvoji pitanje zbog kojeg su razgovori prekinuti, ali je šef diplomatije Turske je izjavio da je glavni problem inistiranje Grčke i kiparskih Grka da Turska povuče svoje vojnike sa ostrva i da se ukinu prava na vojnu intervenciju.

Kiparski Turci doživaljavaju vojsku kao garanciju svoje bezbednosti, dok ih grčka zajednica vidi kao pretnju i želi da odu. Kipa je podeljen od 1974. kada je turska vojska izvršila invaziju i okupirala trećinu zemlje na severu, kao odgovor na pobunu, podstaknutu iz Atine, da se Kipar ujedni s Grčkom. Turska na severu KIpra održava kontingent od 35 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG