Linkovi

Zamalo sudar ruskog i američkog broda u Pacifiku


Američki razarač navodećih projektila USS Čanselorsvil - arhivska fotografija
Američki razarač navodećih projektila USS Čanselorsvil - arhivska fotografija

Rusija i SAD međusobno se optužuju za incident u kojem su učestvovali ratni brodovi dve zemlje u Istočnom kineskom moru, koji su se skoro sudarili.

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da se ruski brod kretao "nebezbedno i neprofesionalno".

"Tokom operacija u Filipinskom moru, ruski razarač je napravio opasan manevar prema brodu USS Čanselorsvil. Taj nebezbedan potez naterao je USS Čanselorsvil da napravi manevar i izbegne sudar", rekao je portparol komandanta Sedme flote SAD Klejton Dos.

Rusku izjavu da se "američki brod ponašao opasno", Dos je ocenio kao "propagandu" i rekao da se ruski brod približio američkom i da je time ugrozio bezbednost posade i broda.

Ruska Pacifička flota saopštila je da je američki razarač navodećih projektila USS Čanselorsvil došao na 50 metara od ruskog razarača Admiral Vinogradov, koji je potom morao da preduzme hitne mere kako bi izbegao sudar, prenela je ruska novinska agencija.

"Američki raketni nosač USS Čanselorsvil je odjednom promenio kurs i presekao put razaraču Admiral Vinogradov, približivši se na samo 50 metara. Zbog tih neprihvatljivih akcija, uložen je protest komandantima američkog broda preko međunarodne radio frekvencije", saopštila je ruska Pacifička flota.

Incident se dogodio nekoliko dana pošto su se Vašington i Moskva sporili oko navodno nebezbednog presretanja američkog osmatračkog aviona od strane ruskog borbenog aviona u Siriji.

XS
SM
MD
LG