Linkovi

Iz Vagnera tvrde da su zauzeli Bahmut, Ukrajina negira


Posada ukrajinskog tenka u bunkeru čeka okončanje granatiranja, nedaleko od istočnog grada Bahmuta, u istočnoj oblasti Donjeck, Ukrajina, 29. marta 2023. (Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura)
Posada ukrajinskog tenka u bunkeru čeka okončanje granatiranja, nedaleko od istočnog grada Bahmuta, u istočnoj oblasti Donjeck, Ukrajina, 29. marta 2023. (Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura)

Ukrajinske i ruske snage dale su u nedelju kasno suprotstavljene izveštaje o statusu grada Bahmuta na istoku Ukrajine, mesta višemesečnih žestokih borbi između dve strane.

Šef ruske paravojne grupe Vagner rekao je da su njegove snage podigle rusku zastavu iznad administrativne zgrade u Bahmutu i da su preuzele kontrolu "sa pravne tačke gledišta".

Portparol ukrajinske istočne komande Serhij Čerevatji izjavio je Rojtersu da nije jasno gde su ruske snage podigle zastavu. "Podigli su zastavu iznad neke vrste toaleta. Zakačili su je za nešto, obesili tu krpu i rekli da su zauzeli grad", rekao je Čerevatji u telefonskom razgovoru.

Ukrajinska vojska je saopštila da ruske snage nastavljaju da napadaju Bahmut, ali da ukrajinske trupe "hrabro drže grad dok odbijaju brojne neprijateljske napade".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u nedelju da je situacija u Bahmutu bila "posebno vruća" u nedelju.

Zelenski će ove nedelje da poseti Varšavu, gde će da razgovara sa poljskim zvaničnicima, uključujući i predsednika Andreja Dudu.

Prema najavama poljskih zvaničnika, lideri dve zemlje će razgovarati o bezbednosnim pitanjima, regionalnoj politici i ekonomskoj saradnji, kao i o prevozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko Poljske.

Pogibija ruskih vojnika

Izvestan broj smrtnih slučajeva ruskih vojnika u Ukrajini proizašao je iz povreda koje nemaju veze sa borbama, kao što su alkoholizam i nepravilna obuka, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Značajna manjina" od otprilike 200.000 žrtava koje je Rusija pretrpela od invazije na Ukrajinu nastali su zbog neborbenih uzroka, kao što su konzumiranje alkohola, saobraćajne nesreće i "klimatske povrede, kao što je hipotermija", navelo je britansko ministarstvo odbrane u nedelju.

"Ruski komandanti verovatno identifikuju rasprostranjenu zloupotrebu alkohola kao posebno štetnu za borbenu efikasnost", navodi se u informacijama Ministarstva. "Međutim, s obzirom na to da su teška opijanja prisutna u velikom delu ruskog društva, dugo se smatralo prećutno prihvaćenim delom vojnog života, čak i u borbenim operacijama".

Prolećna kontraofanziva

U međuvremenu, uoči planirane prolećne kontraofanzive ukrajinske vojske, visoki ukrajinski zvaničnik izneo je plan koji će Kijev preduzeti nakon što zemlja povrati kontrolu nad Krimom.

U nedelju je Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao da će među koracima biti i demontaža strateškog mosta koji povezuje zaplenjeno crnomorsko poluostrvo sa Rusijom.

Moskva je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, ali većina država ne priznaje poluostrvo kao rusku teritoriju.

Kao uslov za mir, Moskva je zahtevala da Ukrajina prizna suverenitet Rusije nad Krimom i da prizna druge kopnene dobitke koje je Rusija ostvarila od početka borbi pre više od godinu dana. Kijev je isključio bilo kakve mirovne pregovore sa Moskvom dok ruske trupe ne napuste sve okupirane teritorije, uključujući Krim.

Dodatna američka pomoć

Očekuje se da će novi paket američke vojne pomoći od 2,6 milijardi dolara, koji bi mogao da uključi radare za vazdušni nadzor, protivtenkovske rakete i kamione za gorivo za borbu Ukrajine protiv Rusije, biti objavljen u ponedeljak, saopštili su u petak američki zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Očekuje se da će se na listi opreme naći različite vrste municije, uključujući tenkovsku. Zvaničnici su dodali da se iznos u dolarima i specifična oprema u paketu mogu promeniti.

Predviđeno je da se uključi i precizna vazdušna municija, koju bi Ukrajina koristila za napad na ruske položaje, vozila za spasavanje da bi pomogla oštećenoj teškoj opremi kao što su tenkovi, kao i dodatna municija za NASAMS, sistem protivvazdušne odbrane koju su SAD i saveznici dali Kijevu.

XS
SM
MD
LG