Linkovi

Pohvale ali i kritike razmene zatvorenika


Jedan od Amerikanaca koje je Iran oslobodio proteklog vikenda, kasno sinoć je stigao kući dok su trojica prvo primljena na medicinski tretman u američkoj vojnoj bolnici u Nemačkoj.

Boston Glob objavio je sliku Metjua Trevičika i njegove majke na bostonskom aerodromu Logan, gde je stigao kasno sinoć letom iz Turske. On je više od mesec dana držan u iranskom zatvoru Evin, a razlozi nisu još poznati.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su Trevičik i još jedan američki državljanin, Nosratola Hosravi - Rudsari "nepravedno držani u Iranu."

Iran je oslobodio petoricu uhapšenih Amerikanaca, a SAD pomilovale sedmoricu Iranaca u razmeni zatvorenika koja je usledila posle ukidanja većine međunarodnih sankcija Iranu. Trojica oslobođenih američkih državljana juče su doputovala u Evropu iz Teherana. Jedan je oslobođen još ranije, dok je peti odlučio da ostane u Iranu.

Trojica oslobođenih Amerikanaca juče su, na putu za Nemačku, sletela u Ženevu. Bivši marinac Amir Hekmati proveo je više od četiri godine u zatvoru, optužen za špijunažu, a Said Abedini, hrišćanski pastor, bio je u zatvoru od jula 2012. zbog verskih aktivnosti. Novinar Vašington Posta Džejson Rezajan, koji je u zatvoru proveo više od 500 dana, osuđen je za špijunažu prošlog novembra.

Američki predsednik Barak Obama je pozdravio njihovo puštanje na slobodu.

"Džejson Rezajan se vraća kući. Hrabri novinar Vašington Posta koji je pisao o svakodnevnom životu i nadama iranskog naroda, držan je u zatvoru godinu i po dana. On je oličenje duha hrabrosti iz kojeg se rađa sloboda štampe”.

Porodica Džejsona Rezajana u Sjedinjenim Državama je presrećna.

"Spektakularna vest. Tako smo srećni. Jedva čekam da ga vidim. Samo se nadam da je dobrog zdravlja”, izjavio je Džejsonov rodjak, Reza Rezajan.

Vašington Post je takođe pozdravio oslobađanje svog novinara, ali kritičari smatraju da Iran nije učinio dovoljno.

"Ovo je dobra vest za Džejsona Rezajana i njegovu porodicu. Međutim, mislim da je suviše rano reći da je to dobra vest za ostalih 18 novinara, koji su još u zatvoru u Iranu, kao i za sve novinare koji rade pod pretnjom hapšenja u Iranu”, kazao je Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

Nešto ranije, u nedelju, sedmorica Iranaca su oslobođena iz zatvora u Sjedinjenim Državama. Predsednik Obama je u jučerašnjem govoru objasnio zbog čega su pušteni na slobodu.

"U uzvratnom, humanitarnom gestu, šestoro iranskih Amerikanaca i jedan Iranac – koji su služili kazne ili čekali suđenje u SAD – dobilo je pomilovanje. Ti pojedinci nisu bili optuženi za terorizam ili bilo kakve nasilne prestupe. Oni su civili, a njihovo oslobađanje je jednokratni gest prema Iranu”.

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju, Ted Kruz osudio je oslobađanje iranskih zatvorenika.

"Puštamo na slobodu sedmoricu ljudi koji su bili u zatvoru zbog kršenja sankcija Iranu i zato što su pomagali Teheranu da razvije nuklearno oružje. Takođe postoji više od 12 osoba koje su prekršile zakon, a za koje smo jednostavno pristali da ne podižemo optužnice protiv njih”.

Predsednici SAD i Irana pozdravili su nuklearni sporazum, čiji je cilj da se zaustavi iranski razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Međutim, izjave obojice su ujedno odrazile nastavak nepoverenja između dve zemlje

XS
SM
MD
LG