Linkovi

Uskoro presuda novinaru SAD u Iranu


Džejson Rezajan, optuženi američki novinar (arhiva)
Džejson Rezajan, optuženi američki novinar (arhiva)

Presuda dopisniku dnevnika Vašington Post, Džejsonu Rezajanu, kome se sudi u Iranu po optužbi za špijunažu, mogla bi da bude izrečena u narednih nedelju dana.

Lejla Ašan, advokat dopisnika dnevnika Vašington Post, Džejsona Rezajana, kome se sudi u Iranu po optužbi za špijunažu, izjavila je da bi presuda njenom klijentu mogla da bude objavljena u roku od nedelju dana, pošto je danas održano konačno ročište iza zatvorenih vrata.

To je bilo četvrto ročište tokom sudjenja koje je počelo u maju. Rezajan je uhapšen u julu 2014. zajedno sa svojom suprugom, takodje novinarkom Jegane Salehi. On je dugo držan u pritvoru bez podizanja optužnice da bi kasnije bio optužen za špijunažu i saradnju sa "neprijateljskim vladama".

Vašington Post, američka vlada i grupe koje se zalažu za slobodu medija su u više navrata osudile proces protiv Rezajana ističući da je on nevin. Portparol Stejt departmenta Mark Toner izjavio je prošle nedelje da Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za oslobadjanje Rezajana i drugih Amerikanaca zatočenih u Iranu.

XS
SM
MD
LG