Linkovi

Štrajk pilota "Britiš ervejza", otkazani skoro svi letovi


British Airways planes sit parked at Heathrow Airport in London, Sept. 9, 2019. British Airways says it has had to cancel almost all flights as a result of a pilots' 48-hour strike over pay.

"Britiš ervejz" otkazao je skoro sve današnje i sutrašnje letove zbog štrajka pilota koji traže veće plate. To je prvi štrajk u stogodišnjoj istoriji ove aviokompanije, a pogođeno je oko 195.000 putnika.

Britanska nacionalna aviokompanija saopštila je da “ne može da predvidi koliko će pilota doći na posao, niti kojim su avionima kvalifikovani da upravljaju, pa zato nema izbora osim da otkaže skoro 100 odsto letova tokom štrajka”.

"Britiš ervejz" ima oko 850 letova dnevno, a najviše je pogođen aerodrom Hitrou u Londonu, koji se koristi za većinu dužih međunarodnih letova.

Aviokompanija navodi da je ponudila pilotima povišicu od 11,5 odsto u naredne tri godine, ali sindikat kaže da njegovi članovi traže veće učešće u profitu kompanije. Sindikat optužuje "Britiš ervejz" da je stekao veliki profit na uštrb radnika, koji su podneli žrtve u teška vremena.

Kompanija IAG, koja je vlasnik "Britiš ervejza", prošle godine je imala neto zaradu od 3,2 milijarde evra.

Sledeći štrajk najavljen je za 27. septembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG