Linkovi

Vulkan ponovo poremetio letove


Putnica na aerodromu u Edinburgu, u Škotskoj
Putnica na aerodromu u Edinburgu, u Škotskoj

Erupcija islandskog vulkana Grimšvotn izazvala je otkazivanje letova u nekim delovima Evrope, u kojima bi oblaci vulkanskog pepela mogli da utiču na letelice.

Kompanija "Britiš ervejz" je juče saopštila da otkazuje sve jutrošnje letove između Londona i Škotske. "Izidžet", holandski avioprevoznik KLM i još nekoliko regionalnih avioprevoznika, takođe je suspendovalo letove za Škotsku i severnu Englesku.

Islandska meteorološka služba je saopštila da vulkan, koji se nalazi ispod najvećeg glečera na ostrvu, nastavlja da izbacuje oblake dima do visine od devet kilometara. Ipak, navodi se da snaga erupcije opada.

Stručnjaci za vazdušni saobraćaj ipak kažu da poremećaj vazdušnog saobraćaja i finansijski gubitak zbog najnovije vulkanske erupcije, ipak neće dostići štetu koju je izazvao sličan incident pre godinu dana.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj podseća da je ta erupcija izazvala otkazivanje sto hiljada letova, što je industriju koštalo milijardu i 800 miliona dolara, a globalnu ekonomiju celih pet milijardi.

Udruženje negoduje što različite evropske zemlje primenjuju različite propise o gustini dima i koncentraciji pepela u vazduhu. Globalna kreditna agencija "Fič" kaže da su vlade postigle određene rezultate u usaglašavanuju propisa i da će to verovatno ovog puta smanjiti konačni ekonomski uticaj otkazivanja letova.

XS
SM
MD
LG