Linkovi

Sve veći otpor demokrata Trampu pred 100 dana na položaju


Lideri demokratske manjine u Senatu i predstavničkom domu Čak Šumer (levo) i Nensi Pelosi
Lideri demokratske manjine u Senatu i predstavničkom domu Čak Šumer (levo) i Nensi Pelosi

Predsednik Tramp u subotu 29. aprila obeležava prvih sto dana na položaju u jeku intenzivne debate o tome da li je ispunio brojna obećanja data tokom kampanje. Mera uspeha tokom prvih sto dana je primenjivana na sve predsednike od kako je Frenklin Ruzvelt na vrhuncu Velike depresije 1933. primenio niz mera za ciljem rešavanja te krize. 100 dana takodje označava period kada opozicione demokrate procenjuju svoj pristup novom predsedniku.

Američke demokrate su u velikom broju na nedavnim skupovima sa članovima Kongresa , vršile pritisak na republikance – poput senatora Džefa Flejka iz Arizone – u vezi sa njihovom podrškom predsedniku Trampu.

“Ima nekih stvari u kojima se slažem sa predsednikom Trampom i ima nekih stvari u kojima se ne slažem sa njim”.

Demokrate su takođe učestvovale na nedavnim protestima zbog predsednikovog odbijanja da preda svoje poreske prijave. Oni su fokusirani na specijalne kongresne izbore u Džordžiji u junu koje neki vide kao test Trampove popularnosti.

Bivši predsednički kandidat Berni Sanders je, tokom obilaska Amerike, bio među onima, koji nastoje da iskoriste tu novu stranačku energiju.

“To znači da treba ponovo da izgradimo demokratsku stranku i da je učinimo strankom narodnog pokreta, strankom koja se gradi odozdo naviše”.

Međutim, dok demokrate pooštravaju svoje protivljenje Trampu, predsednik bi mogao da zatraži njihovu pomoć u Kongresu kako bi se izbegla budžetska kriza na pomolu.

Novi intenzitet demorkata bi mogao da komplikuje bilo kakve nade koje Tramp ima za saradnju kaže, analitičarka Instituta Brukings Sara Binder.

“Mislim da su demokrate naučile lekciju da se saradnja, osim u slučaju da zaista, zaista želite neku političku odluku, ne isplati za stranku. Stoga nema puno političkog pritiska na demokrate da saradjuju i zaista ne očekujem veliku saradnju”.

Tramp je takođe suočen sa daljim podelama među republikancima u vezi sa zdravstvenom zaštitom i drugim pitanjima kaže Vilijam Golston, takođe iz Instituta Brukings.

“Želite da kao predsednik ujedinite svoje prijatelje i izazovete podele kod svojih neprijatelja. Do sada je predsednik učinio upravo obrnuto, mada to nije nameravao”.

Međutim, otvoreno protivljenje demokrata Trampu takođe sa sobom nosi izvestan rizik, kaže Džeremi Majer sa Univerziteta Džordž Mejson.

“Suprostavljanje sve vreme i na svaki način verovatno u ovom trenutku nije prava strategija za Demokratsku stranku kao celinu. Postoji glad u ovoj zemlji da se nešto završi, da se sretnete sa drugom strankom na pola puta”.

Intenzivno protivljenje demokrata Trampu, kao i predsednikove početne političke nevolje izgleda da su faktori ujedinjenja za stranku, koja još traga za sopstvenim identitetom posle razočaravajućeg poraza Hilari Klinton prošle godine.

XS
SM
MD
LG