Linkovi

Izbori u Džordžiji - referendum o Trampu


Demokratski kandidat Džon Osof obraća se pristalicama tokom izborne noći u svom okrugu u Džordžiji.

Demokrate su proglasile delimičnu pobedu na početku mandata predsednika Trampa kada je njihov kandidat Džon Osof izborio učešće u drugom krugu izbora za mesto kongresmena iz Džordžije, koje je upražnjeno kada je Tom Prajs preuzeo položaj Sekretara za zdravstvo i socijalno staranje. Aktiviste i stranački donator, koji se još oporavljaju od gubitaka na izborima 2016.

Videli su priliku u ovom republikanskom distriktu, u kojem je Tramp na prošlogodišnjim predsedničkim izborima pobedio sa samo jednim procentom razlike. Novinarka Glasa Amerike Ketrin Džipson provela je poslednjih nekoliko dana pred izbore u Džordžiji, kako bi se uverila u njihov značaj kada je reč o politici na nacionalnom nivou.

Demokrate su proglasile pobedu na veoma važnim izborima, koji su praćeni svuda - sve do Bele kuće.

“Uprkos malim šansama, prevazišli smo očekivanja. Menjamo svet i vaši glasovi će odzvanjati širom Džordžije i širom zemlje”, poručio je demokrata Džon Osof.

Promena je počela u ovim predgrađima – podstaknuta izuzetnom prikupljenom sumom od 8 miliona i 300 hiljada dolara, ali armijom dobrovoljaca, koji traže prilike da pobede Trampa, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću.

“Progresivno nastrojeni građani su veoma gnevni i zabrinuti zbog Trampove politike, a ovo je jedina trka koja se trenutno dešava na nacionalnoj sceni”, ističe Džen Koks iz organizacije "Obojite sve u plavo."

Demokratski aktivisti poput Džen Koks vide svoj rad ovde u 6. distriktu u Džordžiji kao mustru za kongresne izbore 2018. širom zemlje, da iskoriste negativno raspoloženje premaTrampu, kako bi ponovo preuzeli kontrolu nad Kongresom.

Međutim, Tramp je to što će se drugi krug održati u junu, označio kao pobedu za republikance, rekavši da su pomogli njegova podrška na Tviteru, i snimljeni telefonski poziv u kojem je pozvao birače da glasaju i spreče Osofa da obezbedi većinu potrebnu za pobedu u prvom krugu.

Umesto velikog broja republikanskih kandidata u drugom krugu će se Osofu suprotstaviti samo umerena pripadnica Republikanske stranke Karen Hendel, koja je ujedno i veliki favorit da osvoji district, koji nije poslao demokratu u Kongres još od 1970-ih.

Sada kada je Hendel jedini izbor, očekuje se da će predsednik Tramp otputovati u Džordžiju i mobilisati republikanske birače.

“Dolazak Donalda Trampa u grad bi mogao da bude najveća stvar koja se poslednjih godina dogodila na kongresnim izborima”, ističe republikanski strateg Tod Rem.

Nagrada je svega jedno mesto u Predstavničkom domu, koji broji 435 članova, ali obe strane imaju previše veliki ulog da bi rizikovale da izgube.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG