Linkovi

Hojt Ji: Važno formiranje lokalnih skupština


Bruklin prezidenti Erik Adams (o'ngda) boshqa rasmiylar bilan 

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji smatra da formiranje skupština na severu Kosova treba obaviti u skladu sa kosovskim zakonima, rezultatima izbora, i u duhu Briselskog sporazuma.

Nakon lokalnih izbora na Kosovu, veoma je važno da se konstituišu lokalne skupštine, u skladu sa kosovskim zakonima, rekao je u intervjuu za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji. On je ocijenio da je u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova postignuto puno napretka, posebno imajući i u vidu sporazum postignut u aprilu.

Pozdravljamo napore koje Priština i Beograd ulažu da sada implementiraju taj sporazum. Veoma je pozitivno što su izbori u novembru i decembru uglavnom održani u skladu sa međunarodnim standardima. Pozdravljamo činjenicu što su izbori održani u skladu sa kosovskim zakonima. Sada narodu Kosova, izabranim liderima predstoji zadatak da implementiraju rezultate tih izbora u opštinima, uključujući i na sjeveru i da osiguraju da novoizabrane vlasti funkcionišu u skladu sa kosovskim zakonima i okvirima kosovskih institucija. Kad god se proces poput ovog sprovodi prvi put, biće komplikacija i poteškoća u konstituisanju institucija. To nije neočekivano. Kao što sam rekao, veoma je važno za vladine lidere sada da pronađu način da konstitutišu i formiraju lokalne skupštine – opštinske vlasti u skladu sa rezultatima izbora, kosovskim zakonima i u duhu sporazuma iz aprila prošle godine“, naveo je Ji.

Ji je takođe čestitao vladi Srbije na koracima koje je preduzela na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, uz ocjenu da je postignut izuzetan napredak.

„Veoma smo zadovoljni i pozdravljamo činjenicu što će pregovori ubrzo početi. Naravno, ima još mnogo koraka koje treba preduzeti, reforme koje treba sprovesti i odluke koje treba donijeti. Sjedinjene Države su spremne da nastave da podržavaju Srbiju u sprovođenju reformi neophodnih za postizanje napretka u evropskim integracijama.“
XS
SM
MD
LG