Linkovi

Odloženo formiranje skupština na severu


Rukovodstva opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan traže da materijal za konstituisanje skupština bude statusno neutralan...

Zajednička konstitutivna sednica četiri opštine sa severa Kosova odložena je na neodređeno vreme kako bi se sačekali rezultati dogovora Beograda i Prištine u Briselu. Vlada Kosova insistira da inaguracione sednice moraju biti održane po zakonima Kosova.

Problem u vezi sa konstituisanjem opštinskih Skupština u četiri opštine na severu Kosova nastao je zato što rukovodstva opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan traže da materijal za konstituisanje Skupština bude statusno neutralan.

S druge strane vlast u Prištini navodi da se moraju poštovati zakoni Kosova, što podrazumeva da na Skupštinskom materijalu bude grb i logotip Republike Kosovo.

Zbog ovog problema u Briselu se vode razgovori tehničkih timova Beograda i Prištine.

Bilo je planirano da danas bude održana zajednička konstitutivna sednica sve četiri opštine, ali je ona odložena dok - kako je kazao gradonačelnik severne Mitrovice Krstimir Pantić - ne budu završeni razgovori u Briselu.

“Ovo ni na koji način ne znači da ćemo mi popustiti pod pritiscima Prištine, da ćemo prihvatiti da radimo po zakonima takozvane Republike Kosovo: Mi jednostavno želimo da damo šansu Vladi Srbije I našem pregovaračkom timu da u Briselu isposluju poštovanje onoga što je u Briselu i dogovoreno, a to je statusna neutralnost”, kazao je Pantić.

Predsednik Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović rekao je novinarima da je današnja zajednička sednica odložena, jer nisu usaglašeni svi tehnički detalji.

“Tehnički detalji su očito dosta važni i to je dovelo da se zakomplikuje čitava procedura. U ovom trenutku, mi ne znamo koji će amblemi i grbovi biti na tekstu zakletve. To su stvari koje su danas važne, ali ja imam poverenje u državni vrh da će oni postići najbolji mogući sporazum. Ono što država Srbija bude dogovorila, to će za mene biti obavezujuće, ali i za odbornike naše Građanske inicijative”, rekao je Ivanović.

Ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović rekao je nedavno za Glas Amerike, da će ukoliko Skupštine opština na severu Kosova ne budu konstituisane u predviđenom roku, lokalni izbori u ovom delu Kosova biti ponovljeni.

Rok za konstituisanje Skupština opština ističe sutra.
XS
SM
MD
LG