Linkovi

Kacin: Srbi na severu da iskoriste priliku


Kacin i Dačić prilikom jednog od ranijih susreta

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju sastao se u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije...

U četvrtak 16. januara pred poslancima Evropskog parlamenta naćiće se izveštaj izvestioca za Srbiju Jelka Kacina, koji je prema prvim informacijama najpozitivniji do sada u sagledavanju evropskih integracija Srbije. Kacin je juče doputovao u Beograd i danas se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je došlo vreme da Srbi sa severa Kosova razumeju da treba da formiraju svoje lokalne samouprave i iskoriste svaku priliku koja im se pruža.

"Oni treba shvate da treba da rade u svom interesu i interesu Srbije", rekao je Kacin, koji je doputovao u Beogradu uoči usvajanja svog izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama 16. januara u Evropskom parlamentu:

"Ako je Dačić 20 i toliko puta bio u Briselu zbog tih stvari, zbog Srba i Srba na Kosovu, onda je, dozvolite mi da uzmem sebi to pravo, van pameti da Srbi na Kosovu nisu sposobni formirati lokalne uprave. Zašto je onda on odlazio, zašto se sve to radilo, ako njima nije stalo do toga da budu institucionalizovani i imaju mogućnosti da utiču i rešavaju svoje probleme tamo dole".

Premijer Ivica Dačić je posle susreta sa Kacinom rekao da u Briselu trenutno zasedaju radne grupe koje se bave nalaženjem rešenja za prevazilaženje problema u vezi sa konstitutisanjem četiri skupštine opština na severu.

Prema njegovim rečima, nastavak dijaloga sa Prištinom je dnevna tema i noćna mora, jer se svaka tema politizuje. "Stalno balansirate na žici da budete konstruktivni i da rešavate banalnosti koje se dešavaju, poput konstituisanja skupština opština", dodao je Dačić:

"Treba da se nastave razgovori o pravosuđu, o ostalim pitanjima koja smo ostavili za ovu godinu. Tu je i pitanje parlamentarnih izbora na Kosovu, konstituisanje zajednice srpskih opština, njenog statuta. Čeka nas veliki deo posla i moram još jednom da ponovim da niko ne sme da zaboravi da je to osnovni politički kriterijum koji će imati uticaj na tok pristupnih pregovora".

Dačić i Kacin danas nisu razgovorali o izborima u Srbiji – evropski zvaničnik je rekao da se Brisel neće mešati u unutrašnje stvari Srbije, ali da su pripremljena dva plana – u zavisnosti od toga hoće li biti izbora.

Govoreći o problemu azilanata, Kacin je najavio da će na sednici Evropskog parlamenta biti podneta i dva amandmana, kako bi se eliminisala mogućnost da se Srbiji uvedu vize zbog velikog broja lažnih azilanata. Kako je rekao, Nemačka će biti pozvana da Srbiju proglasi za zemlju sigurnog porekla, kako procedura oko vraćanja lažnih azilanata ne bi trajala dugo.
XS
SM
MD
LG