Linkovi

Stefanović demantovao navode da je deo zavere za rušenje Vučića


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, foto Fonet
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, foto Fonet

Ministar odbrane Nebojša Stefanović demantovao je navode pojedinih službenika MUP-a Srbije da je učestovao u zaveri za rušenje predsednika Aleksandra Vučića i rekao da je spreman da se poligrafski testira.

Stefanović je u subotu ujutru održao konferenciju za novinare povodom navoda načelnika Službe za specijalne istražne organe kriminalističke policije Tomislava Radovanovića da je u MUP-u postojala paralelna struktura koja je skupljala podatke u Vučiću i njegovoj porodici, da je na čelu te grupe bio Stefanović, tada ministar policije, i da je grupa imala podršku jedne zapadne obaveštajne službe. Takođe je govorio o navodima bivšeg načelnika UKP Ilije MIlačića, iznete u intervjuu poslaniku SNS Vladimiru Đukanoviću na portalu Objektiv, da je zaustavio istragu o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, optuženoj za ubistva, trgovinu drogom i oružjem. Milačić je inače u kućnom pritvoru zbog odavanja poverljivih informacija portalu Objektiv.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je označen kao neko ko radi direktno protiv predsednika svoje zemlje, da je kršio zakon i da je sve to radio u interesu ili za interese stranih država, prenosi Fonet.

"Od svih laži koje su izrečene, ova je najmonstuoznija i neće su zaustaviti dok svaka pojedinačno ne bude razobličena", rekao je Stefanović i dodao da je spreman da odmah ode na poligrafsko testiranje kako bi pokazao da je to što govori istina.

Dodao je da se svaki njegov sastanak sa stranim zvaničnicima održava prema strogo utvrđenim kriterijumima i u skladu sa zakonom. Ukazao je da je zbog toga poseta SAD koja je prema Radovanovićevim rečima bila "verovatno prelomna tačka" u vezi sa "paralelnom strukturom u MUP", odvijala nakon odluke i odobrenja Vlade sa utvrđenom platformom i temama o kojima se razgovara.

Govoreći o izjavi nekadašnjeg i osuđivanog policajca Ilije Milačića da je znao za kuću u Ritopeku u kojoj su članovi grupe Veljka Belivuka, prema optužnici ubijali ljude, Stefanović je rekao da nikada nije upoznao Belivuka niti bilo kog člana te kriminalne grupe.

Ocenio je da su hajku protiv njega pokrenuli oni koji su imali kontakte sa Belivukom, a precizirao je da je reč o "biznismenu iz Beograda Aleksandru Papiću, direktoru kompanije 'Tim sistems' Toniju Apostoloviću i bivšem policajcu Iliji Milačiću".

Dodao je i da "ne može da pređe preko načina" na koji je poslanik Srpske napredne stranke i novinar Vladimir Đukanović razgovarao sa Milačićem dok ga je intervjuisao. Stefanović je rekao da ne zna zbog čega jedan pravnik i narodni poslanik "ima ideju da izriče tako teške optužbe na njegov račun javno i bez ikakve provere, samo na osnovu izjave jednog bivšeg, osuđivanog policajca".

Stefanović nije želeo da odgovara na pitanja novinara.

Vučić: O Stefanoviću unutar stranke

Predsednik Srbije i SNS Alekandar Vučić izjavio je da je razgovarao sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Kaže da će se o potencijalnoj smeni Stefanovića iz Predsedništva SNS, zbog optužbi da je deo grupe koja želi da ruši Vučića, razgovarati unutar stranke, a o svemu drugom će odlučiti nadležni oragani, prenosi Fonet.

Vučić je dodao da je "sada svima jasno da su ga 1.882 puta nezakonito prisluškivali i da nisu ništa pronašlili i da je činjenica da su njegovog potpuno nevinog brata hteli da ubaci u slučaj Koluvija" (prvooptuženi u aferi Jovanjica, najvećoj plantaži marihuane u Evropi). Zbog navodnog prisluškivanja predsednika još niko nije odgovarao.

Vučić je rekao da "mu ne pada na pamet da komentariše odnose Stefanovića i Đukanovića" i objasnio da "ne moraju svi članovi stranke da imaju iste ideološke statove".

Predsednik SNS obratio se javnosti posle sednice predsedništva stranke u Beogradu.

XS
SM
MD
LG