Linkovi

Memorijal u Starom Grackom: Tuga za ubijenim žeteocima ne jenjava


Bez pravde za ubijene žeteoce
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Tuga za ubijenim žeteocima se ne stišava

U Starom Gracku kod Lipljana služen je parastos žeteocima koji su ubijeni pre dvadeset i dve godine. Za taj zločin niko nije odgovarao, a istraga je pre četiri godine obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Četrnaest žetelaca ubijeno je dok su ubirali letinu.

Bez obzira na to što je istraga obustavljena Slavica Popović Janićijević, koja je izgubila brata, oca i dvojicu stričeva, očekuje pravdu.

Nada nije umrla i neće nikad da umre. Nadam se da ću da dobijem neko saopštenje da su počionioci uhapšeni pronađeni, a jedina nada je da to KFOR i EULEX potvrde i pokažu ko su počinioci jer oni to znaju. KFOR zna ko je to učinio i dok ne daju podatke nema pravde za nas tako da ne znam šta dalje”, kaže Popović Janićijević

Slavica Popović Janićijević
Slavica Popović Janićijević

Parastos ubijenim žeteocima služio je episkop raško prizrenski Teodosije.

Nevine žrtve, meštani ovog sela, žeteoci, radnici položili su svoj život i stradali su od ruku zločinaca, krvnika, onih koji ne znaju za Boga, za pravdu, za istinu već su uzeli u svoje ruke da dele pravdu i učinili neviđen zločin na ovim prostorima", rekao je episkop Teodosije.

Osim članova porodica ubijenih pomenu srpskim žeteocima prisustvovali su i predstavnici Srpske liste i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

"Evo i posle 22 godine još uvek traje žetva i trajaće ovde u Starom Grackom sve dokle licu pravde ne budu privedeni svi oni koji su počinili ovaj strašan zločin. S obzirom da ratni zločini ne zastarevaju dokle dišemo, a to znači da će država Srbija, što bi se reklo dok je sveta i veka, insistirati i tražiti da se licu pravde privedu i nalogodavci i izvršioci ovog masakra”, rekao je Petković.

Memorijalu žrtvama nisu prisustvovali predstavnici najviših kosovskih zvaničnika – premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vljose Osmani.

Najviši državni predstavnik koji je obišao mesto pogibije četrnaest žetelaca bio je bivši predsednik Kosova Hašim Tači 2016. Godine. On se trenutno nalazi u pritvoru u Hagu gde je optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. i iščekuje početak suđenja.

Spomen ploča ubijenim žeteocima u Starom Grackom
Spomen ploča ubijenim žeteocima u Starom Grackom

Specijalno tužilaštvo Kosova je 2017. godine obustavilo istragu za ubistvo žetelaca. Pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu UNMIK policija je 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, ali je posle dva meseca oslobođen zbog nedostatka dokaza.

XS
SM
MD
LG