Linkovi

Srpske političke partije na Kosovu protiv učešća Srba u popisu stanovništva


Ulica u Severnoj Mitrovici, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Ognjen Teofilovski)
Ulica u Severnoj Mitrovici, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Ognjen Teofilovski)

Četiri srpske političke stranke na Kosovu protive se učešću Srba na popisu stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova koji je danas počeo na Kosovu.

Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpski narodni pokret i Srpska demokratija smatraju da u ovom trenutku ne postoje uslovi da Srbi učestvuju u popisu.

"Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Кurtija nad našim narodom na Кosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa Kosova, želimo da jasno poručimo Aljbinu Кurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba", navedeno je u saopštenju Srpske liste, političke organizacije bliske vlastima u Beogradu.

Mišljenja su da bi najveće poniženje za srpski narod bilo da učestvuje u popisu koji organizuje kosovska vlada Kurti zbog prava koja je, kako ističu, ukinula vlast u Prištini.

Srpski narodni pokret zatražio je da se popis “odloži sve dok se kroz dijalog u Briselu ne postigne kompromis po pitanju formiranja ZSO, povratka Srba i dok se ne vrati funkcionalnost institucija i prekine sa kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskom narodu”.

“Usled jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na Severu, zabrane dinara i ugrozavanja egzistencije, a bez realne nade za bolje sutra, smatramo da je ovaj momentum apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi naš narod. Svakodnevno maltretiranje, provokacije i progon kroz montirane sudske procese i neosnovane optužnice, dovele su do toga da svakodnevno sve veći broj građana srpske nacionalnosti napušta Kosovo i Metohiju”, navodi Srpski narodni pokret.

Partija kosovskih Srba, čiji je lider Aleksandar Jablanović saopštila je da je popis koji je danas počeo na Kosovu za ovu stranku neprihvatljiv, jer “dolazi u politički i bezbednosno najizazovnijem, najnepovoljnijem vremenu za Srbe na Kosovu”.

“Veliki broj naših sugrađana zbog montiranih optužnica, pretnji i terora Vlade Kosova i akcija specijalne jedinice Policije Kosova, prinudjeno je da privremeno sa svojim porodicama napuste svoje domove. Na severu Kosova i dalje je na snazi odluka Vlade Kosova o “specijalnoj antiterorističkoj operaciji”, navodi Partija kosovskih Srba.

Iz ove partije u saopštenju ističu da “uz potpunu neinformisanost građana o popisu, institucije Kosova nisu sposobne da sprovedu taj proces na valjan način”.

“Zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje nam drugi izbor već da pozovemo naše sugradjane Srbe da bojkotuju predstojeći popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva”, navodi se u saopštenju Partije kosovskih Srba.

Popis na Kosovu neće podržati ni Srpska demokratija, partija na čijem je čelu Aleksandar Arsenijević koji je na Fejsbuku zatražio da se taj proces odloži “za neka bolja i normalnija vremena”.

“Nije vreme da se narod iz srpske zajednice popisuje kada postoji problem sa odlukom Centralne banke Kosov, odnosno sa ukidanjem platnog prometa u dinarima, kao i s obzirom na to da u ovom trenutku većinu popisivača, u većinski srpkim sredinama - ne čine Srbi. Nije vreme za popis kada imamo ozbiljan odliv našeg naroda sa Kosov, usled institucionalnog nasilja koje kao Srbi trpimo već duže od dve godine. Nije vreme da se učestvuje na popisu kada je poverenje u kosovske institucije od strane našeg naroda nepostojeće", naveo je Arsenijević.

Kurti sa predstavnicima opština bez Srba i bez prevoda na srpski jezik

U vezi sa popisom stanovništva, domaćinstava i stanova koji je danas počeo na Kosovu u Prištini je dana održan sastanak predstavnika kosovskih opština i centralnih institucija.

Međutim na tom sastanku nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Oko 20 predstavnika kosovskih opština, među kojima nije bilo Srba, razgovarali su sa premijerom Aljbinom Kurtijem, ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, dirketorom Agencije za statistiku Kosova Avnijem Kastratijem i direktorom Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu Atdeom Hetemijem.

Zbog nedostatka prevoda na srpski jezik na ovom događaju reagovalo je Uruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu.

“UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad, posebno o temama od značaja za celokupnu srpsku zajednicu. UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG