Linkovi

Transparentnost: Angažovanje Kineza i Francuza u izgradnji beogradskog metroa je mimo zakona


Transparentnost Srbija upozorila je u utorak da će, sudeći po najavama predstavnika vlasti u Srbiji, u izgradnju beogradskog metroa biti uključene firme iz Kine i Francuske suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji predviđaju obavezno nadmetanje za dobijanje posla.

"Umesto da Srbija i Beograd, kao naručioci posla znaju unapred šta im je potrebno, pa traže izvođača koji će to sprovesti u delo, čini se da se ovde vrše dogovori čak i oko predmeta radova", kaže se u saopštenju TS.

Ta organizacija koja se bori protiv korupcije podseća da su prethodno već izmenjeni planovi za trase metroa i to tako da se one prilagode potrebama investitora jednog aktuelnog i nekoliko budućih projekata, "umesto da se prvo pronađe rešenje za komunikacijske probleme postojećih gradskih naselja".

TS je podsetila da su dvoje članova Vlade Srbije i zamenik gradonačelnika Beograda tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji imali sastanak sa delegacijama francuskih kompanija Ežis i Alstom o realizaciji projekta "Beogradski metro".

"Tom prilikom je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila da će francuske i kineske kompanije na ovom projektu doneti nove tehnologije. To znači da je već doneta odluka o njihovom angažovanju, iako nikakva procedura nije sprovedena. Istovremeno, ona je izjavila da je 'najvažnije da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja projekta', iz čega se može zaključiti da novac još nije obezbedjen", saopštava Transparentnost.

"Izveštaj sa sajta Vlade ukazuje da je 'bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat, pri čemu je istaknuto da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine'. Srpska javnost nije obaveštena o tome koji bi to koraci mogli biti u pitanju", primećuje se u saopštenju TS.

Ukazano je i da nije jasno šta je sadržaj studija na kojima radi kompanija Ežis koja je nedavno završila prethodnu studiju opravdanosti izgradnje beogradskog metroa.

Nejasno je, smatra TS, ko će kineskom kompanijom Power China, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro", pregovarati o izgradnji metroa.

"Odgovori na makar deo ovih pitanja bi mogli da se nadju razmatranjem obaveza koje je Srbija već preuzela prema partnerima iz Kine. Medjutim, sporazum o beogradskom metrou je Ministarstvo gradjevinarstva odbilo da dostavi Transparentnosti, pozivajući se na to da je ugovorena tajnost i da ne postoji saglasnost kineske stane za obelodanjivanje", ukazuje se u saopštenju TS.

XS
SM
MD
LG