Linkovi

Završene konsultacije: Srbija dobija novu vladu u avgustu


Konsultacije predsednika Srbije o formiranju nove vlade sa predstavnicima koalicije okupljene oko SNS-a (foto: printscreen)
Konsultacije predsednika Srbije o formiranju nove vlade sa predstavnicima koalicije okupljene oko SNS-a (foto: printscreen)

Srbija će dobiti ime novog mandatara za sastav buduće vlade odmah pošto se okonča proces konstituisanja parlamenta i predstavnici najjače stranke – Srpske napredne stranke saopšte sa kim su dogovorili većinu, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja srpskoj javnosti u ponedeljak uveče.

Vučić je govorio o toku konsultacija koje imao tokom tri dana i naglasio da su mu predstavnici SNS-a rekli da bi razgovori SNS-a i SPS-a trebalo da počnu i dodao „da li će da se formira većina na taj način ili ne – to ostaje da vidim i čekam da me po tom pitanju obaveste“.

Obavestili su me da već imaju većinu u skupštini Srbije, ali da ta većina se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika. Ja sam zamolio da kada budu sigurni koliku većinu imaju, kada završe svoje razgovore, da me obaveste o tome da bih mogao u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima mandat da poverim licu koje predloži SNS“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ujedno i predsednik SNS-a.

Onog trenutka kada od SNS-a dobije ime novog premijera Vučić je rekao da će odmah ili najkasnije u roku od 24 sata predložiti ime mandatara koji ima poverenje SNS-a.

Ovu izjavu potvrdio je i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević posle sastanka sa predsednikom Srbije, koji je rekao i da o mandataru nisu pričali, a da o prethodnom mandataru moraju da pričaju u stranci.

Postoji spremnost da će SNS razgovarati sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom. To ne znači da će biti postignut dogovor, ali nesporno da ćemo ih pozvati na razgovor. I ne isključujem da ćemo pozvati neke druge stranke. Ne govorim samo o manjinskim“, rekao je Vučević novinarima posle sastanka sa Vučićem.

A lider socijalista Ivica Dačić je posle sastanka u Predsedništvu Srbije rekao da je postignut visok nivo saglasnosti o dosadašnjim odnosima dve stranke, kao i da SPS i SNS dele zajedničke političke ciljeve kad je reč o budućnosti Srbije:

U tom pogledu smo spremni za nastavak saradnje i nastavićemo o tome konsultacije narednih dana sa predstavnicima SNS-a“, rekao je Dačić i dodao da se saradnja sa naprednjacima nikad nije temeljila na potrebi ili moranju, „nego na zajedničkim ciljevima“.

Sudeći po izjavi koju je nakon konsultacija dao lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Vučić im je u razgovoru rekao da će konstitutivna sednica parlamenta biti do kraja jula, a nova Vlada formirana u avgustu.

Đilas je rekao i da su Vučiću izneli stav da neće biti deo vlasti, kao i da će SSP biti opozicija vladi, ali ne i opozicija Srbiji.

Ne postoji mogućnost, ni sa kim nismo razgovarali niti o tome razmišljamo da možemo biti deo vlasti, da bi to bilo neprirodno, da to ne bi bilo ni logično ni normalno u skladu sa našim stavovima. Rekli smo da ćemo biti opozicija novoj vladi Srbije, ali da nikada nećemo biti opozicija Srbiji. Da politika naših organizacija nije politika da u Srbiji bude gore da bi mi iz opozicije dobili sbog toga neki glas više“, izjavio je Đilas.

Među učesnicima konsultacija sa liste „Ujedinjeni sa pobedu“ nisu bili predstavnici Demokratske stranke i Narodne stranke.

Kod predsednika Srbije u ponedeljak su na konsultacijama bili i predstavnici koalicije NADA, čiji su lideri Miloš Jovanović i Vojislav Mihajlović posle susreta sa Vučićem izjavili da koalicija NADA neće biti deo vlade, niti da je o tome bilo razgovora.

XS
SM
MD
LG