Linkovi

Skupština Srbije u utorak na vanrednom zasedanju o zahtevima opozicije


Zasedanje Skupštine Srbije (foto: FoNet)
Zasedanje Skupštine Srbije (foto: FoNet)

BEOGRAD -

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za sutra, na zahtev 106 narodnih poslanika, treće vanredno zasedanje, s obzirom da se danas završava redovno, prolećno zasedanje parlamenta.

U zahtevu za sazivanje utvrđen je dnevni red sa tri tačke, a prva tačka je izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga od oktobra 2022. godine do kraja marta ove godine sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podneo REM, saopšteno je iz Skupštine.

Na dnevnom redu je i predlog formiranje anketnog odbora koji će preispitati okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smederava i Mladenovca - u Malom Orušju i Duboni, koji je podneo narodni poslanik Radomir Lazović.

Poslanici dela opozicije ocenili su da je sazivanje sednice Skupštine za utorak u 15:00 časova njihova pobeda, jer su uspeli da primoraju vlast da je nastavi, preteći da neće izaći iz zgrade parlamenta.

"Rekli smo im da nećemo odavde izaći, ostajemo ovde, dan, noć, koliko god treba", rekla je poslanica Marinika Tepić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da im je predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao da je nemoguće nastaviti sednicu, ali su potom, suočeni za istrajnošću opozicije, posle dva sata rekli da se saziva nova sednica.

Radomir Lazović iz koalicije Zeleno-levi klub rekao je da je opozicija danas uspela da spreči Orlića da prekine zasedanje parlamenta, jer je ideja vlasti bila da se nastavi sa načinom rada kao do sada.

U Skupštini Srbije u ponedeljak je nastavljena rasprava o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nadzoru rada komercijalnih televizija u periodu od oktobra prošle do marta ove godine. U centru pažnje je izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

O izveštaju REM-a raspravljalo se sredinom maja i na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kada je vođena burna rasprava o ovom dokumentu.

Glasovima poslanika vladajuće većine izveštaj je prihvaćen i usvojen je predlog zaključaka koji prosleđen Skupštini.

Rasprava o izveštaju REM-a je druga tačka dnevnog reda sednice koja je počela 18. maja, a prethodno su poslanici završili raspravu o izveštaju vlade o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca.

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da je predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje Marko Atlagić odbio zahtev trećine članova odbora da zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o stanju i posebnim merama primenjenim u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

“Zahtev je odbijen na osnovu proizvoljnog i apsurdnog tumačenja Poslovnika o radu Narodne skupštine, prema kome za razmatranje nekog pitanja mora unapred da bude podnet predlog zaključaka, što u Poslovniku ne piše, niti se to zahteva”, ističe se u saopštenju.

Konstatovana ostavka Ružića

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je parlament konstatovao ostavku ministra prosvete Branka Ružića. Orlić je rekao da je konstatacijom ostavke prestao mandat Ružića kao ministra prosvete.

Ružić je ostavku podneo 7. maja, posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik te škole ubio devet đaka i čuvara.

Bakarec: "Nećemo se svetiti glumcima"

Narodni poslanik vladajuće SNS Nebojša Bakarec izneo je podatke o tome koliko novca su od Telekoma dobili glumci koji su podržali protest ''Srbija protiv nasilja'', prenosi N1.

“Država sponzoriše sve glumce i plaća ih i slobodni su da budu plaćeni od strane Telekoma“, rekao je Bakarec u Skupštini Srbije, a zatim poimence naveo koliko su od Telekoma novca dobili Marko Janketić, Gorica Popović, Branislav Trifunović, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo, Svetlana Bojković, Gordan Kičić, Milan Marić i Sergej Trifunović.

Nakon iznošenja tih podataka, Bakarec je rekao da su svi “oni slobodni da glume i da im se nećemo svetiti“.

Glumac Dragan Bjelogrlić saopštio je povodom izlaganja poslanika Bakareca o prihodima glumaca, da je i pogrom Jevreja u Nemačkoj počeo tako što su nacisti delili letke i objavljivali u štampi koliko Jevreji zarađuju na leđima nemačkog naroda.

"Nisam verovao da će me život na bilo koji način povezati sa osobom kakva je gospodin Bakarec. Međutim, Bakarec kao poslanik vladajuće većine u Narodnoj skupštini iznosi brojke, pritom lažne, o prihodima glumaca", navodi se u odgovoru Bjelogrlića.

"Sprema li se nova 'kristalna noć' za neke srpske glumce? Bakarec nam, eto, daje slobodu da nastavimo da glumimo i kaže da se neće svetiti. Evo neka meni lično uskrati slobodu da glumim i neka mi se sveti. Veoma me zanima kako će to da izgleda", poručio je Bjelorglić.

XS
SM
MD
LG